2017. február 27

A kormány sürgösségi rendeletet fogadott el a vidéki egészségügyi rendszer fejlesztésének támogatására

A kormány sürgösségi rendelettel támogatja a vidéki egészségügyi rendszer fejlesztését, hogy ezáltal megszűnjön a városok és falvak közötti különbség. Florian Bodog tárcavezető elmondása szerint a cél az, hogy minél többen, elsősorban a munkanélküliek, a roma közösség tagjai, egyszülős családok, illetve krónikus betegek hozzárfessenek a egészségügyi szolgáltatásokhoz. A hétfőn meghozott döntés értelmében, helyi központokat alakitanak ki, amelyek orvosi ellátást és szociális támogatást nyújtanak a rászorulóknak. Mint hozzáfűzte, e szabályozó rendelkezést sürgösen el kell fogadni, mivel fennáll annak a veszélye, hogy Románia nem hivhatja el a 355 millió euróra tehető uniós alapot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

A liberálisok Sorin Grindeanu miniszterelnök parlamenti meghallgatását szorgalmazzák

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Sorin Grindeanu miniszterelnök parlamenti meghallgatását szorgalmazza, s ez irányban benyújtotta kérését a képviselőházhoz. Raluca Turcan ideiglenes liberális elnök szerint e meghallgatás témája a kormány által, gazdasági téren, kibocsátott 6. és 9. számú sürgösségi kormányrendeletek lesznek.A liberálisok a szenátushoz is benyújtottak egy kérését e két rendelet sürgösségi eljárással való megvitatásáért és elutasitásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

Az alkotmánybiróság szerint jogi konfliktus keletkezett a kormány és a korrupcióellenes ügynökség között

Az alkotmánybiróság szerint jogi konfliktus keletkezett a kormány és a korrupcióellenes ügynökség között, amikor beindult a 13-as számú kormányrendelet kibocsátásának kivizsgálása. Az alkotmánybiróságnál Călin Popescu Tăriceanu, a kormánykoalícióban részt vevő Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke emelt óvást, arra hivatkozva, hogy az ügyészségi vizsgálat a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sérti azzal, ha az igazságszolgáltatás beavatkozik a törvényalkotás folyamatába.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

A kormány tevékenységét ellenörző PSD-bizottság ismertette első jelentését

A kormány tevékenységét ellenörző PSD-bizottság ismertette első jelentését, amely szerint a kormányprogramban vállalt intézkedések nagyrészét mostanig megvalósitotta a Sorin Grindeanu vezette kabinet. Adrian Dobre, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője kijelentette: Annak dacára, hogy súlyos akadályok gördültek a kormány elé, Sorin Grindeanu miniszterelnöknek sikerült tiszteletben tartania az általa kijelölt menetrendet.Mint hozzáfűzte: Nemsokára, parlamenti eljárás révén, hatályba helyezik a prevenciós törvényt és az egységes bértörvényt, valamint létrehozzák a debürokratizálási igazgatóságot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

Románia számára fontos a Nagy-Btritanniában élő románok jogainak biztositása a brexit után

Romániának meg kell győződnie afelöl, hogy a Nagy-Btritanniában élő románok jogait biztositják a brexit után is, nyiltakozta Gabriela Creţu európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke. Mint hozzáfűzte, a bukaresti parlamentben már megállapitották az elfogadható magatartási és bánásmódi változások határát, amelyeket a londoni hatóságok hozhatnak meg. Másrészt, Theodor Stolojan liberális európai parlamenti képviselő megjegyezte, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió között jóváhagyott és megkezdett projektek léteznek, amelyeket folytatni kell. Mi több, a brit munkaerő-piacnak szüksége van és lesz a más európai államokból származó munkaerőre is.”Jelenleg mintegy 1,2 millió brit állampolgár dolgozik az EU más országaiban, miközben Nagy-Britanniában megközelitőleg 3,5 millió, más uniós tagállamból érkezett állampolgár él és dolgozik”, fűzte hozzá Theodor Stolojan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)/rganciu