Aprecieri ale preşedintelui Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, după audierea, astăzi, a directorului instituţiei, Eduard Hellvig, că acesta a decis, în urma unei analize, denunţarea tuturor protocoalelor care nu mai respectă criteriile de necesitate, utilitate şi actualitate încheiate de SRI cu alte instituţii ale statului. Adrian Ţuţuianu a precizat că protocoalele de colaborare se desfăşoară în baza actelor normative în vigoare şi a hotărârilor luate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării:
Adrian Ţuţuianu: „Marea majoritate a acestor protocoale au caracter secret. Ele nu pot fi declasificate oricum, pentru că unele au termene legale, altele implică mai multe părţi şi ar trebui să fie o decizie comună. Este consacrată regula potrivit căreia declasificarea nu se poate face atunci când există riscul să nu fie protejate surse, mijloace, tehnici specifice prin care au fost obţinute anumite informaţii, atunci când este necesară protejarea surselor informaţionale şi protejarea intereselor de securitate naţională”.
Preşedintele comisiei a precizat că, în urma verificărilor, s-a constatat că toate achiziţiile publice din cadrul SRI s-au derulat cu respectarea principiilor transparenţei, legalităţii şi eficienţei cheltuirii banului public, iar lucrările au fost atribuite pe bază de proceduri de achiziţie publică derulate în condiţiile legale, ne-a transmis reporterul nostru Cătălin Purcaru./cpodea/schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 februarie)