2017. március 2

A kormányfő hatékonyabb törvényeket szorgalmazott a gyermekek elleni agresszió leküzdésére
Sorin Grindeanu miniszterelnök csütörtökön részt vett a gyermekek bántalamzásának leküzdését célzó globális partnerség bemutatóján, amelyet az UNICEF közreműködésével tartottak. A kormányfő felhivást intézett a civiltársadalomhoz, a minisztériumokhoz és más állami intézményekhez, hogy tegyenek erőfeszitéseket a gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekedetek megszűntetése érdekében. Ugyanakkor hatékonyabb törvények kidolgozását szorgalamazta a romániai gyermekbántalmazás megelőzése és megszűntetése céjából. Másrészt, Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet elnöke elmondta, hogy sokszor, egyes szülők számára a verés természetes nevelési módszer. „Tiz szülő közül csak négy ismeri be, hogy gyermekeiket ütik-verik. Az arculütés vagy a fülhúzás már annyira gyakori, hogy sem a gyermekek, sem a szülők nem tekintik agressziv viselkedésnek, hanem mint normális reagálás a gyermekek tévedéseire. A legaggasztóbb azonban az, hogy a szülők jó része úgy gondolja, hogy  a verés abszolút szükséges gyermeknevelő módszer”, magyarázta Gabriela Alexandrescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 03.02)
Heves vitát váltott ki a korházi menedzserekre vonatkozó sürgösségi kormányrendelet
A képviselőház egészségügyi bizottságában csütörtökön heves vitát váltott ki a kormány által tavaly kidolgozott sürgösségi rendelet, amely szerint a korházi menedzserek nem tölthetnek be semmilyen tisztséget egyetlen pártban sem, illetve nem alkalmazhatják rokonaikat vezetői tisztségekbe. Az akadémiai kör képviselői szerint e szabályozó rendelkezés megzavarja a korházak tevékenységét. Ugyanakkor úgy vélték, hogy a klinikai igazgatókat az orvosi egyetemek javaslatára kell kinevezni. Másrészt, a Betegek Egyesületének és egyes nemkormányszervezetek képvislői azt állitották, hogy a sürgösségi rendelet lehetőséget termet a menedzseri tisztégek versenyvizsga révén való betöltésére. Megjegyzendő, hogy a sürgösségi rendeletet a Cioloş-kormány fogadta el, amelyet a szenátus elutasitott, igy most a képviselőház szavazatára várnak, az Alsóház lévén e dokumentum esetében a döntő tényező. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)
PSD: „Románianak határozott álláspontra kell helyezkednie az uniós tagállamok közötti egyenlőség támogatásáért”
A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint Románianak határozott álláspontra kell helyezkednie az uniós tagállamok közötti egyenlőségi elv támogatásáért és kategórikusan el kell utasitania a többsebességű Európára vonatkozó forgatókönyvet. Liviu Dragnea PSD-elnök szerint Románia határozott és egyértelmű álláspontjának meghatározását – az Európai Unió jelenlegi helyzetéhez viszonyitva – közös célkitűzésnek kell tekinteni, s következésképpen a politikai pártokkal való konzúltáció kezdeményezését javasolta Klaus Iohannis államfőnek olyan közös elképzelés kialakitása érdekében, amelyet egységesen támogatnak majd külföldön, politikai és diplomáciai téren egyaránt. Liviu Dragnea szerint ugyancsak e konzultációk keretében kell megállapodni a pártok és az Elnöki Hivatal közötti állandó munka-mechanizmus kialakitásában Románia nemzeti érdekének támogatásáért az európai intézményekkel fenntartott viszonyban,  hangsúlyozta sajtóközleményében a PSD elnöke. Megjegyzendő, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán bemutatta az Európai Unió jövöjéről szóló, úgynevezett Fehér Könyvet. A bizottsági elnök a 32 oldalas dokumentumban öt lehetőséget javasol és ezek közül az egyik a többsebességű Európa. A javaslatban szerepel továbbá a Főderativ Európa megteremtése vagy az amerikai modell bevezetése. Az Európai Bizottság elnöke szeptemberben tervezi összegezni az uniós tagállamok véleményeit, hogy még ebben az évben lehessen tudni: milyen irányban halad az Európai Unió. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)
2017 a román hadsereg modernizációjának éve
Mircea Duşa védelmi és tervezési politikáért felelős honvédelmi államtitkár szerint a román hadsereg felszerelése szempontjából 2017 „tüzes esztendő” lesz , mivel hosszú idő után a kormány az idei állami költségvetésből GDP-arányosan 2% biztositott a védelmi minisztériumnak. Ilyen összefűggésben az államtitkár megjegyezte, hogy a Védelmi Tervező Bizottság csütörtöki ülésén kijelölik a román hadsereg korszerűsitésére és felszerelésére hivatott program célkitűzéseit, amelyek a szárazföldi-, a légi- és a tengeri erőkre vontakoznak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)
Együttműködési megállapodást irt alá a Radio România Actualităţi és az Értéktőzsde
Együttműködési megállapodást irt alá a Román Rádió Társaság keretében működő Radio România Actualităţi aktuális csatorna és az Értéktőzsde a rádió hallgatóinak jobb tájékoztatása, valamint a román társadalom pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. „Az értéktőzsdét az emberek általában egy olyan piaccal társitják, ahol bizonyos dolgokat eladnak, illetve vásárolnak, ami egyféleképpen igy van, de ennél többről van szó. Az értéktőzsdék partneri viszonyt és bizalmat jelentenek. Megelégedéssel nyugtázzuk, hogy e megállapodást a médiában vezető szerepet betöltő képviselővel irtuk alá”, nyilatkozta Ludwik Sobolewski, az Értéktőzsde vezérigazgatója. Dan Preda, a Radio România Aactualităţi igazgatója megjegyezte: „Az egyre dinamikusabban fejlődő piacon a bukaresti Értéktőzsde egyre nagyobb szerepet tölt be. Egyrészt, támogatja a romániai finanszirozást és ezáltal növekedik a román cégek értéke, mig másrészt egy erős romániai piac mutatója”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)