2017. március 3

A jövő héten kijelölik a kúlcsfontosságú intézmények vezetőit

A kormánykoalició úgy döntött, hogy a jövő héten kijelölik a kúlcsfontosságú intézmények – Állandó Választási Hatóság, Nemzeti Bank, Román Kulturális Intézet, Pénzügyi Ellenőrző Hatóság – vezetőit. Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes leszögezte: e vezetői tisztségekre valamennyi politikai párt tehet javaslatot. Mint hozzáfűzte: ugyancsak a jövő héten vitatják meg a közszolgálati rádió és televezió vezerigazgatói, illetve az igazgatótanácsok elnöki tisztségeinek különválasztását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

A Romániai Szélenergia Egyesület a megújuló energiaforrásokra vonatkozó törvényt módositó sürgösségi rendelet jóváhagyását szorgalmazta

A Romániai Szélenergia Egyesület a megújuló energiaforrásokra vonatkozó törvényt módositó sürgösségi rendelet mielőbbi jóváhagyását kérte a kormánytól e terület megerősitése érdekében. Az egyesület megemlitette, hogy a rendelet-tervezetet már jóváhagyta az Európai Bizottság, amely egyetértett a szabályozó rendelkezés tartalmával és formájával. A dokumentum jelenleg véleményzés végett a szakminisztériumok és az energiaügyi ügynökségek asztalán van. A sürgösségi kormányrendelet értelmében a megújuló energiaforrásokat használó villamosenergia-teremelők és szállitók a zöld kötvények tranzakcióját csakis egy központositott piacon bonyolithatják le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

A kormány támogatja a fizikai személyek által vásárolt új lakásokra fizetett hozzáadott-érték-adó eltörlését

Pénteken, Bukarestben tartott Ingatlanfórumon Sorin Grindeanu miniszterelnök közölte, hogy a kormány támogatja a parlament elé terjesztett törvénytervezetet, amely előirányozza a fizikai személyek által vásárolt új lakásokra fizetett hozzáadott-érték-adó (TVA) eltörlését.A kormányfő szerint a TVA megszűntetése ösztönzőleg hat az ingatlanpiacra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

Az energiaügyi minisztérium kibocsátotta a BRUA gázvezeték épitési engedélyét

Az energiaügyi minisztérium közölte, hogy kibocsátotta a BRUA gázvezeték épitési engedélyét. A BRU egy újabb gázszállitó európai folyosó, amely összekapcsolja Bulgáriát – Románián és Magyarországon keresztül – Ausztriával. Toma Petcu tárcavezető szerint a munkálatok 2017 utolsó negyedévében kezdődnek és 2020-ban fejeződnek be. A BRUA gázvezeték építése révén Románia hozzájárul Európai Unió energetikai biztonságának növeléséhez, Közép-Európa gázellátási forrásainak változatosabbá tételéhez. „Mi több, a 11 megye területén történő beruházás új munkahelyek létrehozását is jelenti”, fűzte hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

Rozália Gănciulescu