Hina Matsuri – sărbătoarea fetiţelor în Japonia

hina matsuri 1


În Japonia, luna martie este considerată luna femeilor. Iar ziua de 3 martie a fost aleasă pentru marcarea sărbătorii fetiţelor, intitulată Hina Matsuri (sărbătoarea păpuşilor Hina) sau Momo-no Sekku (sărbătoarea înfloririi piersicilor). În antichitate, această sărbătoare era marcată în a treia zi din a treia lună a anului ca un eveniment de sezon. În această perioadă, creştinii nu efectuau activităţi agricole, de aceea puteau să se bucure de primele zile calde, când începeau să înflorească piersicii.
La baza sărbătorii Hina Matsuri se află mai multe tradiţii. Una dintre ele datează încă din epoca Heian (794-1185), când familiile nobile invitau călugări care rosteau rugăciuni speciale pentru ca toate problemele oamenilor să se ducă la păpuşile de hârtie, iar, ulterior, acestea erau lăsate să plutească pe râu sau pe mare. Aceste păpuşi erau numite „nagashi bina” – păpuşile plutitoare pe râu.

hina matsuri
Iniţial, această sărbătoare era marcată doar la palat şi în rândul clasei militare, însă în scurt timp aceasta a fost preluată şi de popor. Sărbătoarea Hina Matsuri a devenit o sărbătoare naţională în secolul al 18-lea, când s-a creat obiceiul ca, în casele în care există fetiţe, să fie organizate expoziţii de păpuşi îmbrăcate elegant pentru a ilustra viaţa de la Palatul Imperial.
Acest obicei se menţine şi în ziua de astăzi, însă păpuşile nu mai sunt din hârtie, ci sunt adevărate opere de artă realizate din ceramică și mătase, îmbrăcate în haine de lux. Păpuşile Hina nu sunt destinate jocului, ci sunt expuse în camera principală a casei pe o etajeră specială – hinadana – pentru a fi admirate timp de câteva zile.
Se spune că păpuşile nu trebuie expuse o perioadă îndelungată, deoarece acest lucru ar întârzia momentul căsătoriei, de aceea după un timp păpuşile sunt împachetate şi depozitate cu grijă până anul următor. Tot la 3 martie, camerele în care sunt expuse păpuşile sunt decorate cu baloane în culorile copacilor de cireş şi mandarin, iar de fiecare balon este agăţat un şnur de mătase. În privinţa florilor de piersic (momo), după care mai este denumită această sărbătoare, în Japonia acestea simbolizează gingăşia feminină, bunătatea, blândețea și, în final, o căsnicie fericită. Nu întâmplător, în perioada sărbătorii Hina Matsuri sunt organizate numeroase nunţi.

Svetlana Sarbu
www.calend.ru