Proprietarii de maşini ar putea plăti vinietă diferenţiată ca valoare în funcţie de normele europene de poluare – spune vicepremierul şi ministrul mediului, Daniel Constantin

Realizator: Guvernul intenţionează să înlocuiască taxa de timbru de mediu cu o formulă de clasificare a autoturismelor în funcţie de nivelul de poluare a acestora. Liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE au avut, azi, discuţii pe acestă temă, după cum relatează redactorul nostru, Cătălin Purcaru.

Reporter: Proprietarii de maşini ar putea plăti vinietă diferenţiată ca valoare în funcţie de normele europene de poluare, de emisiile de noxe şi de combustibilul folosit. Vehiculele poluante ar urma să aibă acces în diferitele zone metropolitane, doar în schimbul unei taxe, modelul fiind practicat şi în alte capitale europene. Vicepremierul şi ministrul mediului, Daniel Constantin, a explicat că decizia va aparţine exclusiv autorităţilor locale, dacă vor opta pentru această variantă.

Daniel Constantin: Nu înlocuim o taxă cu o nouă taxă. Ceea ce vrem să facem este un sistm modern, care există şi în alte state, dar care crează un cadru legislativ la adresa autorităţile publice locale, care trebuie să se protejeze de fenomenul de poluare. Există o directivă europeană care obligă autorităţile publice locale să intervină cu o chestiune care se numeşte zonare în funcţie de aglomerările de autoturisme în anumite zone din oraş. Deci ei vor trebui să facă această zonare. Dacă vor introduce sau nu o taxă suplimentară asta va fi la latitudinea lor şi vor hotărî în viitor.

Reporter: Liderii coaliţiei PSD-ALDE au mai decis ca în perioada imediat următoare o serie de măsuri prevăzute în programul de guvernare să intre în circuitul legislativ. Proiectul introducerii TVA zero pentru vânzările de locuinţe şi pentru publicitate, dar şi pachetul legislativ pentru funcţionarea fondului suveran de investiţii reprezintă priorităţi pentru această lună. Tototată, liderii coaliţie de guvernare au convenit ca săptămâna viitoare să anunţe propunerile pentru funcţiile de conducere vacante de la Autoritatea Electorală Permanentă, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul Cultural Român. Nominalizările urmează să fie validate de Plenul reunit al Parlamentului./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 martie