Românii sunt în continuare eurooptimişti

Realizator: Românii sunt în continuare eurooptimişti, iar încrederea conaţionalilor noştri în forul comunitar este peste media europeană – 52 la sută faţă de 36 de procente. Acest indice a scăzut, totuşi, faţă de acum zece ani, când România a devenit membru al Uniunii şi când era de 65 la sută – arată datele unui Eurobarometru pentru ţara noastră prezentate, astăzi, la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

La fel de optimişti sunt românii şi în ce priveşte viitorul Uniunii, chiar dacă a înregistrat o scădere de la 75 la sută în 2007 la 69 de procente în prezent. Aceeaşi cercetare relevă că instituţiile naţionale, cum ar fi Parlamentul şi Guvernul, se bucură de o mai bună încredere în rândul românilor, dar încrederea în cele europene înregistrează un declin. Cum explică acest fenomen şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea: E bine aşa, că ne apropiem de o situaţie de normalitate, pentru că eu cred că încrederea cetăţenilor e bine să meargă, în primul rând, către cei care i-au votat şi cu care există acest contract social, politic, cu aşteptări de ambele părţi. Observăm, de exemplu, că încrederea în guvern a câştigat 10% în 2016 fată de 2007; deci a crescut cu 10 procente.

Realizator: Românii cred că cel mai mare beneficiu al apartenenţei la Uniunea Europeană este libera circulaţie şi că cele mai importante valori ale Uniunii sunt democraţia, pacea şi drepturile omului – arată Eurobarometrul prezentat astăzi./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 martie