Revista presei internaţionale – 4 martie 2017

Despre viitorul Uniunii Europene scriu în Diario de Noticias ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, şi omologul său german, Sigmar Gabriel, cu prilejul lansării Cărţii Albe a UE, pe care o elogiază. Cartea Albă întoarce mingea la guverne, care, de mai mulţi ani, utilizează instituţiile comune şi mai ales executivul comunitar ca pe un ţap ispăşitor pentru deficitele şi erorile lor, crede El Pais. Acum, Bruxelles-ul are un plan în cinci scenarii, de la continuarea pe aceeaşi direcţie, la statele unite ale Europei, ajungând la reducerea UE la o simplă piaţă sau la viteze diferite în construirea sa, remarcă ziarul spaniol, opinând că actuala UE, în ciuda eficienţei sale administrative şi judiciare, se transformă într-o maşinărie de europenizare a eşecurilor şi de naţionalizare a succeselor.
În acelaşi timp, decizia Uniunii Europene de a deschide noi capitole de negociere cu Serbia demonstrează continuitatea procesului de extindere şi recunoaşte progresul înregistrat de ţara balcanică referitor la statul de drept, a declarat şeful Delegaţiei UE la Belgrad, Michael Davenport, citat de Radio-televizija Srbije, RTS. Referindu-se la vizita şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, la Belgrad, Davenport a declarat că demersul are obiectivul special de a stimula continuarea reformelor în Serbia şi de a sublinia importanţa pe care UE o acordă Balcanilor de Vest. Totodată, uşa UE este deschisă  pentru Muntenegru şi pentru întreaga regiune, a anunţat la Podgorica, Federica Mogherini, îndemnând actorii politici să pună în aplicare reformele necesare şi să asigure pacea şi prosperitatea în Balcani, scrie Beta. Procesul de integrare europeană este deasupra intereselor de partid, titrează Vijesti, subliniind că Muntenegru contribuie la stabilitatea Balcanilor de Vest şi este lider în regiune în procesul de integrare europeană.
Ambasadorii Uniunii Europene au convenit să extindă sancţiunile impuse fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a 14 dintre asociaţii săi, anunţă Korrespondent. Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, aflat în vizită în Ucraina a subliniat că dezvoltarea economică a acestei ţări este esenţială pentru contracararea Rusiei, citează Europe Online Magazine. Cea mai puternică armă a unei democraţii nu este armata, ci un nivel de trai mai bun, a spus oficialul german. Totuşi, sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu Ucraina devin o sursă de diviziune în interiorul UE, care s-ar putea adânci în funcţie de rezultatul alegerilor aşteptate în Europa, crede Stratfor. Acest lucru situează Ucraina într-o postură precară în privinţa susţinerii occidentale. O mai mare eroziune a sprijinului occidental ar putea determina Kievul să caute alianţe suplimentare cu ţări ca Polonia sau statele baltice, avertizează Stratfor.
Tensiunile dintre Germania şi Turcia s-au intensificat, după ce două oraşe germane au anulat evenimente de campanie ale unor miniştri turci, pentru reformele constituţionale propuse de Erdogan, scrie EUObserver. Ca reacţie, ministrul turc al Justiţiei, care trebuia să ia cuvântul la unul dintre mitinguri, şi-a anulat deplasarea în Germania, ţară care are cea mai mare comunitate a diasporei turceşti, de trei milioane de persoane, adaugă Le Monde. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a solicitat Germaniei să respecte Turcia, titrează Deutsche Press Agentur, DPA. Cavusoglu a descris aceste anulări ca pe un exemplu al standardelor duble folosite de Germania şi de Occident, notează Hurriyet Daily News. Totuşi, miniştrii de Externe din Turcia şi Germania au convenit să se întâlnească săptămâna viitoare, în efortul de a atenua tensiunile din ce în ce mai mari dintre cele două ţări, anunţă Associated Press.
Oficiali militari de rang înalt din Rusia şi NATO au purtat primele convorbiri militare, după trei ani de îngheţ, informează Stars and Stripes. Cele două părţi au confirmat necesitatea unor măsuri reciproce vizând atenuarea tensiunilor şi stabilizarea situaţiei din Europa, şi au convenit asupra continuării contactelor Rusia-NATO, adaugă ziarul american. Părţile au discutat şi probleme de securitate, ca şi perspectivele de redresare a interacţiunii în sfera militară, adaugă Tass. De asemenea, partea rusă l-a informat pe interlocutorul din NATO cu privire la activităţile şi exerciţiile internaţionale importante pe care Federaţia Rusă intenţionează să le desfăşoare în anul 2017.

Cristina Zaharia