2017. március 7

Klaus Iohannis államfő szerint nem jó és senkinek nem használ a többsebességű Európa elképzelése

Klaus Iohannis államfő szerint nem jó és senkinek nem használ a többsebességű Európa elképzelése. „A Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által felvázolt öt forgatókönyv nem jelent mást, mint e témával kapcsolatos viták kezdetét.Nem jelenti azt hogy mi nem látjuk: az uniós országok különböző ütemben fejlődnek. Mi, románok részt akarunk venni au Európai Unió jövőjéről szóló folyamatban. Természetesen, mindenki rohan a maga sebessége szerint, de végül is valamennyien össze kell fognunk az egységes és erős Európai Unió kiépitése érdekében”, hangsúlyozta az államelnök. Klaus Iohannis államfőhöz Sorin Grindeanu miniszterelnök is csatlakozott, aki kijelentette, hogy a román kormány nem ért egyet a többsebességű Európával. A kormányfő szerint nem lesznek döntőek, csak fontosak az EU szintjén márciusban sorra kerülő viták a brexit utáni Európai Unió jövőjéről szóló úgynevezett Fehér Könyvről. Sorin Grindeanu a következő két napon Brüsszelben tartózkodik, ahol egész sor európai magas rangú tisztégviselővel folytat megbeszéléseket, az Európai Tanács összejövetélt megelőzően.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A kormány az egységes bértörvény-tervezet mielőbbi befejezésére törekszik

A kormány arra törekszik, hogy a második negyedév végére befejezze az egységes bértörvény-tervezetet. Sorin Grindeanu miniszterelnök úgy nyilatkoztt kedden a román közszolgálati rádiónak, hogy valószinüleg megduplázódnak a 4.000 lejes költésgvetési fizetések, de ez csak 3-4 év alatt valósulhat meg, s a költségvetésnek 32 miliárd lej kiadást jelent. Másrészt, a román közszolgálati radiónak adott interjúban, Sorin Grindeanu leszögezte, hogy nem támogatja a Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor javaslatmódositását, amelyet a megkegyelmezési törtvénytervezet kapcsán nyújtott be, s mely szerint megkegyelmezésbe részesülnének azok is, akiket korrupciós cselekedetekért itéltek börtönbűntetésre.Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is kihangsúlyozta, hogy nem támogatja a megkegyelmezést a korrupciós bűncselekmények esetében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Az egészségügyi szakszervezetek képviselői a munkaügyi minisztériumban folytattak megbeszéléseket

Július 1-ig elfogadják az egységes bértövenyt, mig az első fizetésemelésekre a jövő év január elsejétől lehet számitani, mondotta ismételten Lia Olguţa Vasilescu tárcavezető, az egészségügyi szakszervezetek képviselőivel folytatott megbeszélések után. Az egészségügyi szakszervezeti tagok jónak találták az egységes bértövenyt és elégedettek a tervezetben előirányzott bérnövelésekkel, amelyeket fokozatosan ültetnek gyakorlatba a jövő évtől kezdődően egészen 2021-ig. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A pénzügyminisztérium csütörtökig felülvizsgálja a rendőri követelések költésgvetési hatását

A pénzügyminisztérium csütörtökig felülvizsgálja a rendőri követelések költségvetési hatását. A rendőrségi szakszervezetek képviselői elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a pótlékokat a 2009-es fizetés alapán számitják ki és eltekintenek a bruttó minimálbér növelésétől. Emiatt ismét tárgyalóasztalhoz ültek a munkaügyi-, a belügyi- és a pénzügyminiszterekkel. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter a tárgyalások után kijelentette, hogy a pénzügyminisztérium válaszának függvényében döntenek a kormányban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)