Petro Poroşenko, despre procesul Ucrainei împotriva Rusiei: „Aşteptăm decizii rapide din partea Curţii Internaționale de Justiție”

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat, marţi, că așteaptă decizii operative din partea Curţii Internaționale de Justiție de la Haga, care să oprească furnizarea de arme către rebelii din Donbas și să înceteze hărțuirea etnicilor ucraineni și a tătarilor din Crimeea. „Curtea Internațională de Justiție de la Haga a început audierile în dosarul Ucrainei împotriva Rusiei privind finanțarea terorismului și discriminarea ucrainenilor și tătari din Crimeea. Așteptăm decizii care să oprească livrările de arme către teritoriul ocupat, să restabilească ordinea în zona necontrolată a frontierei ucraineano-ruse, să ridice interdicția rusă privind funcționarea adunării naţionale a tătarilor din Crimeea şi să permită încetarea hărțuirioi etnicilor ucraineni și tătari din Crimeea” – a menţionat Poroșenko, într-o declaraţie de presă făcută marţi dimineaţă.

„Sunt convins că, în pofida examinării pe termen foarte lung a acestei probleme în instanța de judecată, vom avea o decizie rapidă a instanței” – a adăugat liderul ucrainean. Luni dimineaţă, la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, au început audierile publice în dosarul în care Ucraina acuză Federaţia Rusă că încalcă principiile fundamentale ale dreptului internaţional, inclusiv cele stipulate în Convenţia internaţională pentru suprimarea finanţării terorismului, dar şi că, prin acţiunile sale din Crimeea şi Sevastopol, a sfidat Carta ONU, acaparând prin forţă militară o parte a teritoriului suveran al statului ucrainean.

Audierile, care au loc cu uşile deschise în Palatul Păcii din Haga, se desfăşoară între 6 și 9 martie, ședința începând cu audierea părții ucrainene. Pe 7 martie, este programată audierea reprezentantului Moscovei. Olena Zerkal, reprezentantul oficial al Kievului în cadrul audierilor la Curtea Internațională de Justiție de la Haga în procesul intentat de Ucraina împotriva Rusiei, a solicitat instanței să aplice măsuri provizorii împotriva Moscovei, până la luarea deciziei pe fond. Reprezentanta Kievului a explicat că numărul de atacuri lansate în estul Ucrainei confirmă faptul că cealaltă parte (Rusia, n.red) furnizează arme rebelilor din Donbas. „Numai în localitatea Avdiivka, numărul atacurilor din ultimele săptămâni a ajuns la aproape 50.000, echivalentul a 80 de vagoane de marfă pline cu muniţie.

În plus, reprezentantul oficial al președintelui rus și-a exprimat în mod public speranța că rebelii din estul Ucrainei au suficientă muniție. Poate exista vreun dubiu cu privire la partea care furnizează arme? Nu! Acest lucru este făcut de către Federația Rusă” – a declarat Zerkal, în timpul audierilor de la Haga. Reprezentanta Kievului a subliniat că, în această situație, Ucraina mizează pe utilizarea de măsuri provizorii din partea Curţii, una dintre acestea fiind interdicţia directă ca Rusia să sprijine în continuare rebelii proruşi din Donbas./sdan/sdm2

www.korrespondent.net – 7 martie