Un avion cargo, care decolase de pe Bucureşti-Otopeni, a fost interceptat de avioane de luptă

Realizator: Un incident cu potenţial periculos s-a produs, înţelegem, în această dimineaţă, deasupra ţărmului Marii Britanii. O aeronavă, care decolase din Bucureşti şi mergea spre Birmingham, a fost interceptat de două avioane de luptă, un F-16 belgian şi un Typhoon britanic.

Reporter: Avionul a aterizat la Birmingham în urmă cu aproximativ 40 de minute, este vorba despre un avion cargo, care decolase de pe Bucureşti-Otopeni şi mergea către Birmingham, a fost interceptat pe culoarul de zbor de deasupra Mării Nordului, în momentul în care trecea din Belgia către Marea Britanie, motiv pentru care au fost ridicate de la sol avioane de luptă şi belgiene şi britanice. Se pare că ar fi fost de vină pentru această intervenţie sau a necesitat această intervenţie o pierdere a comunicaţiilor dintre echipajul de la bordul avionului cargo şi turnul de control din Belgia şi apoi controlorii de trafic aerian din Marea Britanie pentru că nu au putut să intre în legătură cu echipajul de la bordul avionului de transport, atunci automat în astfel de situaţii se intervine, pentru că în momentul în care se pierd comuncaţiile atunci nimeni nu poate ştii exact ce se întâmplă cu acel avion şi pentru a elimina orice pericol sunt ridicate avioane de luptă care pot interveni şi pot forţa o deviere a cursului în cazul în care există, desigur, un pericol iminent. În acest caz, nu au comentat autorităţile, nici cele belgiene, nici cele britanice ceea ce s-a întâmplat, însă urmează să apară o declaraţie a Ministerului Apărării de la Londra cu mai multe informaţii despre ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă.

Realizator: Dar avionul, pentru a contura toată operaţiunea, avionul a aterizat în urmă cu 40 de minute, deci fără niciun fel de incident.

Reporter: Avionul a aterizat la destinaţie, respectiv pe aeroportul Birmingham, în condiţii de siguranţă. Echipajul, cu siguranţă, a trebuit să discute cu oficialii aeroportului şi să explice ceea ce s-a întâmplat. Deocamdată nu avem o poziţie oficială nici din partea companiei care opera transportul respectiv, înţelegem că este o companie din Ungaria, care opera acest transport de la Bucureşti către Birmingham. De asemenea, nu se precizează nici ce transporta acest avion şi dacă exista, într-adevăr, un pericol ca în cazul în care era deviat de pe ruta obişnuită să prezinte un risc pentru populaţia fie din Belgia, fie din Marea Britanie./pvelisar

DIGI 24 – 7 martie