Declaraţii ale ministrului sănătăţii, Florian Bodoc

17 persoane au murit până acum în România din cauza rujeolei, iar numărul îmbolnăvirilor a depăşit 3400. Ministrul sănătăţii, Florian Bodoc, pledează pentru vaccinarea copiilor împotriva acestei maladii. El a mai vorbit astăzi şi despre situaţia aprovizionării cu vaccinurile tetra şi hexavalent şi a promis că va rezolva problema lipsei medicamentelor oncologice pentru copii în ce mai scurt timp posibil. Ministrul sănătăţii, Florian Bodoc, spune că toate cazurile de rujeolă din România au fost înregistrate la copiii nevaccinaţi şi face un apel către toţi părinţii.
Florian Bodoc: „Imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce priveşte prima doză, acoperirea vaccinală în România este 80%, iar a doua doză de vaccinare, acoperirea vaccinală este de doar 50%. Nu putem să blocăm libera circulaţie a populaţiei, dar în acelaşi timp trebuie subliniat faptul că şi în Ungaria sau în Austria sau în orice altă ţară dacă populaţia şi copiii ar fi vaccinaţi sigur nu ar face boala”.
De asemenea, în legătură cu vaccinurile care nu mai erau pe stoc, Florian Bodoc a menţionat că vaccinul tetravalent este deja în curs de distribuire, fiind vorba de aproximativ 154 de mii de doze, iar pentru hexavalent s-a semnat contractul, urmând ca vaccinul să ajungă la spitale până la sfârşitul lunii martie. În acelaşi timp, se va demara procedura de achiziţie a vaccinului pneumococic. El a fost inclus în schema obligatorie de vaccinare a Ministerului Sănătăţii, dar până în acest moment nu a fost asigurată finanţarea. În ceea ce priveşte medicamentele oncologice pentru copii, ministrul sănătăţii a spus că are 5 preţuri pentru 5 medicamente în avizare juridică şi le va cumpăra prin UNIFARM, prin procedura de nevoi speciale. Totodată, legislaţia actuală nu le permite autorităţilor să achiziţioneze nouă medicamente la un preţ mai mare decât minimul european. În consecinţă, Florian Bodoc a dispus schimbarea ordinului care reglementează achiziţia medicamentelor pe nevoi speciale şi acesta va fi gata până la începutul săptămânii viitoare./apuscasu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 martie)