Preşedintele şi premierul României s-au aflat la Bruxelles, pentru reuniunile organizate cu prilejul summitului UE

Doi lideri români, preşedintele şi premierul s-au aflat astăzi la Bruxelles, pentru reuniunile organizate cu prilejul summitului. Şeful guvernului a participat pentru prima dată la şedinţa familiei politice a formaţiunii sale – socialiştii europeni – şi a avut mai multe întrevederi la nivel înalt. La fel, şeful statului se află chiar acum, deci, la summitul european, dar cei doi oficiali şi-au pus de acord poziţiile înaintea întrevederilor de astăzi, aşa cum s-a văzut şi din declaraţiile făcute pe parcursul zilei.

Reporter: Oana Bâlă – România doreşte a uniune europeană unită şi puternică – a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a pleca la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, şi a precizat că aceasta va fi poziţia pe care o va prezenta la dezbaterea referitoare la viitorul Uniunii. Această dezbatere va începe formal la summitul de la Roma din 25 martie, iar primele concluzii vor fi făcute publice după reuniunea Consiliului European din luna decembrie, prilej cu care se vor stabili şi acţiunile următoare, care se vor derula până în semestrul întâi din 2019, când se doreşte finalizarea procesului. Şeful statului a explicat că cele cinci scenarii prezentate de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor fi analizate de către liderii europeni, iar în urma discuţiilor, ar putea să apară şi un alt scenariu mai convenabil.

Klaus Iohannis: Noi credem într-o Uniune Europeană puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie s-o realizăm împreună toţi cei 27. Din acest considerent, nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi „Europa cu mai multe viteze” sau „Europa cu două viteze” sau „Europa cercurilor concentrice”. Nu, noi dorim o Uniune Europeană unită şi puternică.

Reporter: Şi Guvernul are acelaşi punct de vedere, după cum a subliniat premierul Sorin Grindeanu şi a adăugat că dorinţa României este de a întări proiectul comun european cu toate cele 27 de ţări membre în aceeaşi direcţie. Şeful cabinetului de la Bucureşti a explicat că pentru ţara noastră sunt importante politicile privind fondurile de coeziune şi politica agricolă comună.

Sorin Grindeanu: Noi susţinem întărirea proiectului european în această formă. Pe noi ne interesează ca şi ţară, şi nu doar pe noi, ne interesează ca fondurile de coeziune să rămână o parte importantă a politicii europene, la fel ca şi politica comună agricolă. Sunt lucruri extrem de importante şi repet: nu e vorba doar de România. Asta este direcţia pe care credem că trebuie s-o continuăm, s-o dezvoltăm, s-o întărim.

Reporter: Premierul român, care a fost la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Partidului Socialiştilor Europeni, a avut mai multe întâlniri cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, cu comisarul european Pierre Moscovici, dar şi cu premierii Greciei şi Portugaliei./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie