2017. március 14

Sorin Grindeanu miniszterelnök Davor Ivo Stier horvát miniszterelnök-helyettest fogadta a Victoria palotában

Sorin Grindeanu miniszterelnök és Davor Ivo Stier horvát miniszterelnök-helyettes a kétoldalú politikai kapcsolatok elmélyitését szorgalmazták, főleg a jelenlegi helyzetben, amikor az Európai Unió jövöjéről szólnak a viták. A Victoria palotában sorra került találkozón a felek ismételten megerősitették támogatásukat az egyesült Európa kiépitéséért, és ugyanakkor Románia és Horvátország schengeni csatlakozását célzó együttműködésük fontosságát hangsúlyozták. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésére utalva a horvát miniszterelnök-helyettes közölte, hogy májustól közvetlen légi járatot inditanak Bukarest és Zágráb között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

A börtönök túlzsúfoltsága továbbra is gondot okoz 15 európai országban

Az Európa Tanács által kedden közölt jelentés szerint 2015-ben csökkent a bebörtönzöttek száma egész Európában, de a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága továbbra is komoly problémát jelent 15 európai országban, köztük Romániában is. A jelentés szerint, 2015-ben a romániai börtönökben 101,3%-os volt a helykihasználás. A vizsgált időszakban Macedóniában volt a legnagyobb a túlzsúfoltság, 138,2 százalékos kihasználtsággal, ezt Spanyolország (133,1), Magyarország (129,4), Belgium (127), Albánia (119,6) és Franciaország (113,4) követte. Ami a százezer lakosra jutó bebörtönzöttek számát illeti, az általában a volt Szovjetunió utódállamaiban volt a legmagasabb és Skandináviában a legalacsonyabb. Oroszországban százezer lakosra 439,2 rab jutott, ezt Litvánia, Grúzia és Azerbajdzsán követte, százezer lakosonként 277,7, 274,6, illetve 249,3 rabbal. A skála ellentétes végén Hollandia (53), Finnország (54,8), Dánia (56,1) és Svédország (58,6) található. A jelentés szerint 2015-ben mintegy 1,4 millió ember töltötte bűntetését az európai börtönökben, ami mintegy százezer fővel jelent kevesebbet, azaz 6,8%-al, a korábbi évekhez képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Nemzeti nappá nyilvánitották március 27-ét, Románia és Besszarábia egyesülésének napját

A képviselőház, mint döntő testület, által kedden elfogadott törvénytervezet értelmében Románia és Besszarábia 1918-as egyesülésének napját nemzeti ünneppé nyilvánitják. Az eseményt a hatóságok és Románia külföldi képviseletei tudományos és kultúrális rendezvényekkel ünneplik meg. A törvénytervezetet valamennyi parlamenti frakció támogatta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Corina Creţu európai biztos szerdától Bukarestbe tesz látogatást

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos szerdától Bukarestbe látogat, mely alkalommal a helyi hatóságokkal és a civiltársadalom képviselőivel találkozik. A vizit központi témája az európai alapok lehivása és Európa jövője lesz. Látogatásának első részében Corina Creţu a szenátus és a képviselőház európai ügyekért felelős bizottságainak képviselőivel folytat megbeszéléseket, majd a Politikatudományi és Közigazgatási Nemzeti Iskola (SNSPA) egyetemistáival találkozik. Mindkét találkozón az EU jövőjére vonatkozó öt forgatókönyvről tart előadást. Az európai biztos csütörtökön Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, Sevil Shhaideh regionális fejlesztési miniszterrel és más magas rangú tisztségviselőkkel találkozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

A kormány képviselői munkalátogatást tesznek Olaszországban az itt dolgozó románok kizsákmányolásáról szóló sajtóhírek nyomán

Andreea Pastîrnac külhoni románokért felelős miniszter és a bukaresti belügyminisztérium egyik képviselője szerdán háromnapos munkalátogatásra Olaszországba utazik, hogy a helyszinen tájékozódjon a Szicília és Calabria régióban dolgozó román vendégmunkások kizsákmányolásáról szóló sajtóhírek valóságalapjáról. A kormány képviselői a látogatás során a helyi hatóságokkal, az olaszországi románok szervezeteinek képviselőivel, valamint a vendégmunkások jogait védelmező és az ellenük elkövetett visszaélések felszámolásáért küzdő személyekkel találkoznak. Közlemény szerint a munkalátogatásról Sorin Grindeanu miniszterelnök döntött.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)/rganciu