Prim-ministrul grec este împotriva unui „club al celor puternici” în UE

 Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a avertizat luni că un „club al celor puternici” în Uniunea Europeană ar putea pune în pericol realizările europene și provoacă „divizarea de facto” între cele 27 de țări membre. În timp ce Europa trece printr-o „criză de orientare” ar fi mai bine să vorbim despre o Europă cu mai multe opțiuni, în loc de o Europă cu mai multe viteze, a scris Alexis Tsipras într-un articol de pe site-ul ziarului de stânga „Efimerida ton sindakton”. Acesta a răspuns astfel la ideea pe care vineri, la summitul UE de la Bruxelles, au prezentat-o Germania și Franța, despre Europa „cu mai multe viteze”, în scopul de a se depăși astfel consecințele „Brexit-ului”. În opinia lui Tsipras, „prin introducerea unei Europe limitate, „à la carte”, ea își pierde puterea”.
„Declinul solidarității între statele membre este un semn îngrijorător pentru coeziunea europeană, iar consolidarea extremei drepte arată o pierdere a încrederii în modelul european”, a precizat premierul elen. „Noi trebuie să abandonăm însăși ideea de ‘club al celor puternici’ care va avea reguli interne distincte”, a arătat Alexis Tsipras.
În timp ce țara sa, afectată de criza datoriilor și de politicile de austeritate radicale pe care le-a impus Zona Euro, este în continuare veriga slabă a UE, Aleksis Tsipras este pentru cooperarea în cadrul instituțiilor existente. „Consolidarea UE ar trebui să înceapă prin îmbunătățirea cooperării existente. Trebuie să se abandoneze ideea divizării după grupurile existente, cum ar fi Zona Euro sau Spațiul Schengen”, a conchis şeful Guvernului grec. /ciliu/schelaru

(www.beta.rs – 14 martie)