Comisarul Corina Creţu a declarat că este îngrijorată de situaţia din infrastructura de transport şi că există multe proiecte întârziate

România reuşit să depăşească nivelul de 90 la sută în atragerea fondurilor europene pentru perioada 2007-2014, însă pentru actualul exercitiu bugetar toţi banii aşteaptă încă la Bruxelles. Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a atras din nou atenţia că suntem deja la jumătatea perioadei de accesare a fondurilor europene şi nivelul de absorţie este zero. Comisarul european are programate astăzi înâlniri cu premierul Sorin Grindeanu şi cu mai mulţi miniştrii pentru a găsi modalităţi de recuperare a întârzierilor pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. Corina Creţu a făcut o analiză a acestei situaţii şi la discuţiile pe care le-a avut ieri cu parlamentarii de la Bucureşti. Carmen Gavrilă a urmărit subiectul.
Reporter: Comisarul Corina Creţu a declarat că este îngrijorată de situaţia din infrastructura de transport şi că există multe proiecte întârziate. Totuşi, Comisia Europeană anticipează că rata de absorbţie a României pentru perioada 2007 – 2014 va depăşi cu puţin 90%. În schimb, pentru actuala perioadă bugetară, 2014 – 2020, România a absorbit zero fonduri de coeziune şi dezvoltare regională, inclusiv din cauză că instituţiile de gestionarea fondurilor europene nu au fost trimise spre acreditare la Curtea de Conturi.
Corina Creţu: Odată ce instituţiile vor fi acreditate, noi suntem gata să plătim facturi. Cred că trebuie să mobilizăm şi autorităţile locale. 39 de municipii reşedinţă de judeţ au la dispoziţie milioane de euro şi nu am, din păcate, cunoştinţă că avem programe de calitate pentru cheltuirea acestor bani.
Reporter: Corina Creţu a mai anunţat că, din cauza cheltuielilor cu salarii mărite, Comisia Europeană este precaută în ce priveşte potenţiale depăşiri ale deficitului de 3% din PIB, mai ales dată fiind experienţa Greciei.
Corina Creţu: România nu este pusă sub observaţie. Există acest semn de întrebare de unde vor veni resursele şi urmează ca Guvernul României să vină cu răspunsurile adecvate.
Reporter: Comisarul european pentru politică regională a mai spus că România nu pare să aibă capacitatea de a pregăti proiecte care să folosească banii alocaţi pentru perioada 2014 – 2020.
Realizator: Comisarul Corina Creţu a mai anunţat că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar putea veni la Bucureşti, până la jumătatea anului, pentru a marca zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 martie