Primele cărţi electronice de identitate vor fi eliberate la mijlocul anului viitor

Noua carte electronică de identitate ar putea intra în vigoare la jumătatea anului viitor. Proiectul de lege a fost prezentat, ieri, de ministrul de interne, Carmen Dan, care a precizat că documentul va uşura accesul cetăţenilor la diverse servicii, dar şi interacţiunea cu autorităţile. Ea a mai spus că persoanele care vor refuza noul document electronic, din motive religioase sau de conştiinţă, vor putea obţine o carte de identitate simplă, ca şi până acum. Daniela Mănuţă, cu detalii.
Reporter: Titularul unui document electronic se va putea autentifica online pentru a beneficia de diverse servicii electronice bancare, fiscale sau de sănătate, a explicat ministrul afacerilor interne, Carmen Dan. Acest document nu va fi obligatoriu şi nu va înlocui cardul de sănătate, în cazul persoanelor care optează pentrtu varianta clasică a cărţii de identitate.
Carmen Dan: Cei care au cărţi de identitate, aşa cum le avem noi acum, vor avea şi card de sănătate. Nu există o impunere. Nu există un termen în care să obligăm cetăţenii români să opteze pentru cartea electronică de identitate şi astfel să renunţe şi la cardul de sănătate.aionescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 martie)