Din seria de emisiuni filatelice inedite: Ornamentele armelor

 

Istoria omenirii poate fi scrisă într-o varietate de registre. Putem vorbi despre evoluția umanității din perspectiva modului în care a evoluat modalitatea de trăi, de a construi, de a gândi, de a se exprima, de a-și diversifica și perfecționa uneltele de lucru, obiectele banale de zi cu zi sau chiar armele de luptă.

Pornind de la interesul dintotdeauna al omului pentru frumos, rafinament, originalitate și creativitate, Romfilatelia propune iubitorilor de mărci poștale o nouă emisiune inedită, sub titlul: Ornamentele armelor.

Începând de vineri, 24 martie 2017, cele patru valori ale acestei emisiuni pot fi găsite în toate magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și pe http://romfilatelia.ro/store/.

Acest proiect filatelic aduce în atenția colecționarilor câteva reprezentări ale imaginii unor vechi arme de foc, din zone diferite ale lumii.

Toate obiectele reprezentate pe timbrele acestei emisiuni filatelice fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional Peleş.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei este reprodusă imaginea unui pistol de provenienţă persană din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Arma are o lungime de 46,5 cm şi calibru de 15 mm și este realizată dintr-o combinație de trei materiale: oţel, argint și lemn.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei ilustrează un pistol cu cremene, de provenienţă italiană, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta are o lungime de 54,5 cm şi calibru de 16 mm. Oţelul din care este realizată această piesă este gravat, argintat și aurit. În plus, este îmbogățit cu elemente din lemn și coral sculptat.

Un pistol cu cremene de provenienţă turcească din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, cu lungimea de 50,5 cm şi calibru de 15 mm este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei. Și această piesă este realizată din trei materiale diferite: oţel, lemn şi argint.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este ilustrat tot un pistol de provenienţă turcească din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, cu lungimea de 49,5 cm şi calibru de 16 mm. Acest pistol este realizat, de asemenea din îmbinarea într-o manieră artistică și originală a oţelului, lemnului, argintului şi alamei.

Vizual, elementele acestei emisiuni sunt compuse din imaginile acestor piese de artă, prezentate într-o cromatică atractivă, având pe fundal imaginea Muzeului Național Peleș.

Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național Peleș pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.