Întâlnire la Măgurele între specialişti din Marea Britanie şi din România

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va afecta relaţiile economice cu Romania, declară ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. Excelenţa Sa a anunţat, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, că 14 companii din ţara sa sunt interesate de proiectul laserului de la Magurele. Astăzi a avut loc o întâlnire la Măgurele între specialiştii din Marea Britanie şi cei din România. Carmen Gavrilă transmite.
Reporter: Ambasadorul Paul Brummell a spus că Marea Britanie are o tradiţie recunoscută în cercetare şi inovare, iar companiile prezente la Bucureşti sunt specializate în fizica nucleară şi deci pot contribui la dezvolatrea proiectului laserului de la Măgurele. Ambasadorul a mai spus că anticipează o creştere în relaţiile economice dintre România şi Marea Britanie.
Paul Brummell: Brexit înseamnă că plecăm din Uniunea Europeană, dar nu înseamnă că plecăm din Europa. Suntem o ţară europeană. România este şi o să rămână un prieten pentru noi, deci perspectivele sunt foarte bune.
Reporter: Academicianul Victor Zamfir, directorul Institutului pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, a declarat că în prezent sunt negocieri pentru unirea sub o singură umbrelă a celor trei proiecte din România, Ungaria şi Cehia.
Victor Zamfir: Este un nou concept în care regulile sunt europene şi managementul este internaţional. S-a făcut primul proiect de statut, s-a înaintat Comisiei Europene. Urmează negocieri şi sperăm ca în 2019 noul consorţiu să fie funcţional.
Reporter: Directrul tehnic al ELI, Dan Ghiţa, a precizat că există şi oportunităţi de afaceri semnificative.
Dan Ghiţa: Trebuie să facem inovatii care se pot aplica şi în alte domenii decât cercetarea şi atunci acele inovaţii sunt creatoare de profit.
Reporter: Într-o primă faza, companiile britanice prezente la Măgurele sunt interesate să ofere tehnologia pentru construirea ansamblurilor experimentale în cercetarea de fizică nulceară, folosind laserul de mare putere şi acceleratorul care produce radiaţii gama./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 martie