La Ministerul Transporturilor, negocieri cu liderii de sindicat ai angajaţilor CFR

La această oră sunt programate la Ministerul Transporturilor negocieri cu liderii de sindicat ai angajaţilor CFR, după ce, astăzi, în mai multe regionale din ţară, au fost declanşate greve spontane. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că Administraţia CFR le-a promis măriri salariale de 9%, în timp ce solicitările lor ţintesc spre 20 de procente. Preşedintele Sindicatului Transportatorilor Feroviari, Rodrigo Maxim.
Rodrigo Maxim: Nu ştim ce înseamnă acest procent. Din cauza asta noi am cerut să nominalizeze creşterea de salariu pe fiecare funcţie în parte, pentru a aduce la cunoştinţă membrilor noştri de sindicat şi pentru a lua o hotărâre corespunzătoare. Ţinând cont că noi astăzi am aflat că în proiectul de BVC există o creştere de 9%, până astăzi nu am avut această informaţie, deci, astăzi nu semnăm niciun contract, niciun act adiţional, niciun acord.
Realizator: Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a dat asigurări, în această dimineaţă, că în bugetul pe anul acesta destinat Companiei Naţionale de Căi Ferate sunt prevăzute creşteri salariale. În acest moment, continuă greva la Regionalele Braşov şi Timişoara, ne-a informat reporterul nostru, Alexandru Lancuzov./atataru

*****

În Gara de Nord Bucureşti, Biroul de Informaţii anunţă întârzieri ale trenurilor de până la 400 de minute. În tot acest timp, călătorii sunt nemulţumiţi că nu pot ajunge la destinaţie, dar şi că sunt afectaţi de un conflict în care nu sunt implicaţi. Reporterul nostru Bogdan Isopescu a stat de vorbă cu ei.
-: La Timişoara ne ducem.
Reporter: Şi de când vreţi să vă duceţi la Timişoara?
-: De azi dimineaţă, trebuia să plecăm cu trenul ăla de 9:30 şi nu s-a putut.
-: De la ora 8:30 sunt aici. Este un protest organizat de nişte oameni care nu cunosc legile, nu ştiu drepturile, nu ştiu obligaţiile, au hotărât cu de la ei putere să oprească trenurile la garnitură la Griviţa, ei nu ştiu, Căile Ferate sunt obiectiv strategic şi că au obligaţia, în mod legal, să asigure 70% din totalul de transporturi.
Reporter: Staţi la trenurile cu întârziere?
-: Da, aşteptăm trenul./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 martie