2017. március 23

Klaus Iohannis államfő telefonbeszélgetést folytatott Theresa May brit kormányfővel

Klaus Iohannis államfő csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Theresa May brit kormányfővel a szerdai, londoni terrorista merényletről.Az Elnöki Hivatal  közleménye szerint a román államelnök határozottan elitélte a terrortámadást, amelyet épp a brit demokrácia szimbóluma, a Parlament székháza közelében követtek el. Klaus Iohannis szolidaritásáról biztositotta Nagy-Britanniát és egyben kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Paul Brummel, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete a Twitteren közölt üzenetében mondott köszönetet a románok reagálásáért a tengap elkövetett terrortámadásra. „Köszönöm, Románia, a szörnyű londoni események után tett részvétnyilvánitásért és támogatásért”, írta a Twitteren Paul Brummel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Teodor Meleşcanu: Románia fenntartja a román-amerikai különleges kapcsolatok fejlesztéséért tett vállalását

Románia fenntartja a román-amerikai különleges kapcsolatok fejlesztéséért a Stratégiai Partnerség keretében tett vállalását, erről biztositotta Teodor Meleşcanu román külügyminiszter Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, washingtoni találkozójuk alkalmából. Teodor Meleşcanu kifejezésre jutatta az amerikai adminisztráció egyes, magas rangú képviselőivel való találkozó iránti érdeklődést. Az amerikai külügyminiszter a maga részéről aláhúzta, hogy az amerikai fél nyitott magatartást tanusit a kétoldalú párbeszéd folytatására. Megjegyzendő, hogy Teodor Meleşcanu az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő nemzetközi koalició miniszteri összejövetelén vett részt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Răzvan Ionescu dandártábornok lesz a Román Hirszerző Szolgálat igazgatójának első helyettese

Klaus Iohannis államfő csütörtökön aláirta e tisztség Răzvan Ionescu tábornok általi betöltésére vonatkozó rendeletet. A funkció Florian Coldea tábornok tartalékállományba való helyezése nyomán maradt üresen. A titkosszolgálat új igazgató-helyettese a Bukaresti Egyetem fizika karán szerzett diplomát és több, mint 20 éven át végezte a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) műveleti munkáját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Románia továbbra is támogatja Moldova Köztársaságot

Románia továbbra is támogatja Moldova Köztársaságot, de kiáll amellett, hogy a kisinyóvi hatóságok folytassák a reformok gyakorlatba ültetését, ez áll a Sorin Grindeanu miniszterelnök által az együttes román-moldáv  kormányülés alkalmából Pavel Filip moldáv kormányfőhöz intézett üzenetében. Csütörtökön, Karácsonkőn (Piatra Neamţ) tartott együttes kormányülésen Sorin Grindeanu ismételten megerősitette, hogy Románia továbbra is támogatja a moldáv demokratikus intézmények konszolidálásáért tett erőfeszitéseket és úgy véli, hogy csakis az Európai Unió fele vezető út hozhatja meg a fellendülést a köztársaság számára.”Románia növelni óhajtja befektetéseit Moldova Köztársaságban”, hangsúlyozta Sorin Grindeanu. Pavel Filip kormányfő ismételten kifejezte, hogy az országprojektj célja: Moldova Köztársaság csatlakozása Európai Unióhoz. Pavel Filip köszönetet mondott Romániának a visszatéritendő hitel folyósitásáért. Megjegyzendő, hogy ezen kivül a román kormány 95 kisbuszt adományoz Moldova Köztársaságnak a vidéki diákok szállitására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Az Országos Urántársaság több tucatnyi alkalmazottja éhségsztrájkol a kormány székháza előtt

Az Országos Urántársaság több tucatnyi alkalmazottja éhségsztrájkol a kormány székháza előtt annak reményében, hogy megkapják a három hónapja ki nem fizetett béreket. Az alkalmazottak három nappal ezelőtt kezdtek tiltakozásba és számuk minden nap növekedett. Az éhségsztrájkkal párhúzamosan a társaság több, mint 770 dolgozója letette a munkát. A tiltakozók képviselői mostanig csak az Energiaügyi Minsiztérium államtitkáraival tárgyaltak, anélkül, hogy valamilyen igéretet is kaptak volna. Mugurel Huţuleac szakszervezeti vezető kijelentette, hogy az emberek nem akarnak lemondani az éhségsztrájkról, amig nem biztositják őket, hogy megoldódnak a problémák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23).

Rozália Gănciulescu