2017. március 24

Sorin Grindeanu miniszterelnök Tulcea megyébe látogatott

Sorin Grindeanu miniszterelnök pénteken a Tulcea megyei városok és községek polgármesterivel találkozott, mely alkalommal emlékeztette a helyi hatóságokat az európai alapok lehivására és az országos fejlesztési programra, mint a helyi projektek két fontos finanszirozási forrásaira. A miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy a kormány a megyei hatóságokra tervezi átruházni a tulceai kikötő és tengerpart adminisztrálását. A Tulca megyei polgármesterekkel tartott találkozón részt vett Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes is, aki a falvak modernizálást célzó tervekről és a Duna Delta Bioszféra Rezervátum helyzetéről beszélt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Nagyszabású projekt szennyvíztisztító telep fejlesztésére, Krassó-Szörény megyében

Corina Creţu regionális fejlesztésért felelős európai biztos jóváhagyta a Krassó-Szörény megyében megvalósitandó nagyszabású projekt uniós finanszirozási időszakának meghosszabitását. A projekt célja az ivóviz-rendszer modernizálása és a szennyvíztisztító telep fejlesztése. Corina Creţu megjegyezte: E döntés nyomán az itt élő lakósság számára egy nagyon fontos beruházást sikerül befejezni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Besszarábia és Románia egyesülésének 99. évfordulóját ünnepelte a Román Akadémia

Besszarábia és Románia egyesülésének 99. évfordulóját ünnepelte a Román Akadémia. Az évfordulós eseményen részt vett Moldova Köztársaság bukaresti nagykövete, Mihai Gribincea, a Prutton túli tudományos és kulturális élet személyiségei, valamint Ion Buceag, a Moldáv Tudományos Akadémia alelnöke által vezetett küldöttség. Megjegyzendő, hogy a román parlament március 14-én határozta el, hogy március 27-ét, Románia és Besszarábia egyesülésének napját nemzeti ünneppé nyilvánitja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Teodor Meleşcanu külügyminiszter John McCain republikánus szenátorral találkozott

Teodor Meleşcanu külügyminiszter John McCain republikánus szenátorral, az amerikai szenátus fegyveres erők bizottságának elnökével tárgyalt Washingtonban az USA és Románia között fenntartott Stratégiai Partnerség politikai, katonai és biztonsági aspektusairól. John McCain szenátor méltatta, hogy a román hatóságok 2%-ot utaltak ki a GDP-ből a védelmi költségekre, valamint Románia szerepét a NATO-n belül. A magas rangú tiszstégviselők megbeszélésén teritékre került a transzatlanti kooperáció, a nyugat-balkáni térség helyzetének és a Fekete-tengeri térség stratégiai szerepének elemzése is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Az Oţelu Roşu kohászati kombinát nagy adósságot halmozott fel a helyi költségvetéssel szemben

A Bisztra-völgy legnagyobb ipari egysége, az Oţelu Roşu kohászati kombinát nagy adósságot halmozott fel a helyi költségvetéssel szemben. A Polgármesteri Hivatalnak hét miliárd lejt (régi pénzben) kell behajtani a vállalat első tulajdonosától és további két miliárdot a kombinátot 2007-ben átvett orosz csoporttól. Az emlitett összeg az épületekre, telkekre és szállitási eszközökre kirótt adókból halmozódott fel. A kohászati kombinát újranyitásának reménye egyre távolodik és a helyi adminisztráció sem veszi számitásba e perspektivát, jegyezte meg a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)/rganciu