Cvintete cu pian – Schumann, Enescu, la Editura Casa Radio

Editura Casa Radio readuce în atenţia publicului, în 28 martie, compact discul intitulat Cvintete cu pian – Schumann, Enescu, apărut pe piaţă în primăvara anului 2016. Evenimentul este ocazionat de recitalul susţinut de pianiştii Valentin Gheorghiu şi Roxana Gheorghiu începând cu ora 19:00, la Sala Radio, prezentarea albumului fiind făcută de muzicologul Grigore Constantinescu în pauza recitalului, în foaierul central al sălii de concerte.

Alături de Cvintetul op. 44 în Mi bemol major pentru pian şi coarde de Robert Schumann (interpretat de Valentin Gheorghiu împreună cu membrii Cvartetului Voces), albumul mai conţine o creaţie camerală enesciană mai puţin cunoscută, dar de certă valoare şi atractivitate, Cvintetul cu pian op. 29 în la minor. Lucrarea a fost oferită publicului în primă audiţie mondială târziu, la două decenii după compunere, în decembrie 1961. Între interpreţi se remarcau fraţii Ştefan şi Valentin Gheorghiu, cei care, alături de violonistul George Nicolescu, violistul Valeriu Pitulac şi violoncelistul Aurel Niculescu, semnează şi versiunea înregistrării speciale din 1981 de pe acest album.

Aşadar, marţi, 28 martie, la Sala Radio, publicul este aşteptat la o nouă întâlnire cu arta interpretativă marca Gheorghiu şi, totodată, încă o împlinire artistică a gândului exprimat de George Enescu într-o dedicaţie din anul 1939, fotocopiată în bookletul albumului Cvintete cu pian – Schumann, Enescu: „Tânărului Ştefan Gheorghiu şi fratelui său Valentin, urându-le să îndeplinească tot ce s’aşteaptă de la ei” – George Enescu.