2017. március 29

Károly walesi herceg második hivatalos látogatásra Romániába érkezett
Az utóbbi években, Romániában főleg magánlátogatást tevő Károly walesi herceg szerdán megkezdte második, hivatalos látogatását. A brit trónörököst Klaus Iohannis államfő fogadja a Cotroceni palotában. A megbeszéléseken teritékre kerül a két ország között fenntartott Stratégiai Partneri kapcsolat fejlesztése és elmélyitése, a kétoldalú kapcsolatok alakulása a brexit perspektivájában, főleg a Nagy-Britanniában dolgozó román állampolgárok tekintetében, valamint Károly walesi herceg jótékonysági tevékenysége. A nagyrabecsülés és Románia jobb, külföldi megismertetésének elismerése jegyében Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki Károly herceget a román államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Andreea Păstârnac miniszter az USA-ban élő román közösség képviselőivel találkozott
Andreea Păstârnac, a világszerte élő románokért felelős miniszter, kedd este, Washingtonban az Egyesült Államokban élő román közösség képviselőivel találkozott, mely alkalommal sikra szállt a román nyelv jobb  elsajátitása, illetve a román kultúra és hagyomány jobb megismertetésének fontossága mellett. A román közszolgálati rádió helyi tudósitójának adott interjúban, Andreea Păstârnac egyebek mellett megjegyezte: „Washingtonban egy olyan román közösséggel beszélgettem el, amely már a harmadik vagy a negyedik nemzedék révén modellként szerepel a demokratikus értékek megörzéséért tett erőfeszitésekben. Washingtonban két vallási közösséghez is ellátogattunk és megelégedéssel nyugtáztam, hogy román nyelvú iskolák is működnek, mi több – meglepetésemre – az Egyesült Államokban élő román közösség iskolai táborokat is szervez”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Több mint 280 küldött, NATO- és EU-képviselő érkezett Bukarestbe
Több mint 280 küldött, kormány-, NATO- és EU-képviselő, valamint több szakértő tartózkodik Bukarestben, akik a napokban elemzik az Észak-Atlanti Szövetség tavalyi, varsói csúcsösszejövetelén tett válallások gyakorlatba ültetésének stádiumát. Ugyanakkor a román illetékes hatóságokkal megvitatják a NATO és a közösségi tömb közötti együttműködés fejlesztésének lehetőségét a hibrid fenyegetésekkel szembeni védelem fokozása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Teodor Meleşcanu külügyminiszter Szlovákiába látogat
A Románia szomszédságában található országokkal fenntartott kapcsolatok dinamikusabbá tételéért tett erőfeszitések keretében Teodor Meleşcanu külügyminiszter a jövő héten Szlovákiában tesz látogatást. „Úgy gondolom, hogy a dialógus elmélyitése a visegrádi országokkal időszerű és Románia javára válik, főleg most amikor valamennyi uniós tagállammal Európa jövőjét próbáljuk formálni. Meg kell értenünk, hogy sem a fejlődés, sem  a biztonság nem valóstható meg a szilárd szomszédságpolitika nélkül. Stratégiai célkitűzésünk a szomszédállamok fejlődésének támogatása és a tartós stabilitás konszolidálása”, hangsúlyozta Teodor Meleşcanu. Megjegyzendő, hogy a román külügyminiszter nemrég Magyarországra is ellátogatott, ugyancsak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése céljából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Az európai átlaghoz képest megkétszereződött a szegénység kockázatával, illetve társadalmi kirekesztésben elő gyermekek aránya
Szerdán, Brüsszelben felmerült az a kérdés, hogy hogyan lehet leküzdeni a gyermekek szegénységét, amely mint önálló társadalmi probléma csak nemrég került a politikai figyelem terébe. A román és külföldi európai parlamenti képviselők, valamint egyes nemkormányszervezetek képviselői erről a témáról egyeztetettek olyan kontextusban, hogy Romániában az európai átlaghoz képest megkétszereződött a szegénység kockázatával, illetve társadalmi kirekesztésben élő gyermekek aránya. Európában több mint 26 millió gyermek él szegénységben. Gabriela Alexandrescu, a „Mentsük meg a gyermekeket” szervezet ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy az EU-tagországokban tapasztalt jelenségről van szó. Romániában a munkát vállalt szülőknek sem sikerül változtatni e kockázatos helyzeten, fűzte hozzá. Julie Ward, az Európai Parlament keretében működő, a nők jogait védelmező és a nemek közti egyenlőséget szorgalmazó bizottság tagja szerint a gyermekek szegénységi sorsa a munkahelyek folyamatos bizonytalansága és az alacsony fizetéseknek tudható be. Cosmin Boiangiu, az Európai Unió állandó romániai képviseletének tagja úgy vélte, hogy Európa és Románia között létező, eltérő valóság már önmagában indokolja a „két sebességű Európa” elképzelést. Másrészt Bákó megyében olyan programot ültettek gyakorlatba, melynek köszönhetően a gyermekek egy minimális szolgáltatási csomagba részesülnek, amely egészségügyi gondozást is tartalmaz. Sandrine Blanchet, az UNICEF romániai nagykövete reményének adott hangot, hogy az év folyamén e programot kiterjesztik az egész országra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)