Noaptea Albastră a Autismului – Pe 2 aprilie, Bucureștiul se luminează în albastru pentru autism

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului este marcată, la nivel mondial în fiecare an, în data de 2 aprilie începând cu anul 2007, odată cu rezoluția Organizației Națiunilor Unite, cu scopul de a contribui la informarea societăţii privind tulburarea de spectru autist şi nevoia de acceptare şi integrare a persoanelor cu autism şi a familiilor acestora.

Marcată iniţial în Qatar, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, s-a remarcat în ultimii ani drept unul dintre puţinele fenomene ce a reuşit să depăşească barierele diferenţelor culturale şi religioase, fiind celebrată prin acţiuni comune de către toate statele membre ONU. Cu această ocazie, organizaţii şi state din întreagă lume promovează iniţiative şi politici pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de acesată tulburare. Iniţiativele variază de la strângerea de fonduri, lansarea de noi servicii şi, mai important, conştientizarea în rândul publicului larg.

De 7 ani, Asociaţia Help Autism se alătură manifestărilor internaţionale ale zilei, ca parte a misiunii sale de a spori gradul de conştientizare a tulburării, în rândul societății româneşti. În acest an, ca parte a evenimentului Suflet în Culori, concert de referinţă al zilei de 2 aprilie, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură și Asociația Help Autism înscriu Bucureştiul pe harta oraşelor lumii care adoptă conceptul „Light it up blue”.  Noaptea zilei de duminică, 2 aprilie 2017, a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului, iar sediile instituțiilor ce s-au alăturat acțiunii, vor fi iluminate în albastru, în semn de solidaritate cu familiile care luptă cu tulburarea de spectru autist şi totodată pentru promovarea ideii de acceptare şi integrare a personelor cu acest diagnostic.

Astfel, începând cu ora 19:00, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Muzeul Național “George Enescu”, Sala Radio, Sediul Kaufland din Barbu Văcărescu şi creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, vor transmite prin aceasta inițiativă mesajul celor peste 30.000 de copii români afectaţi de tulburarea de spectru autist.

1 din 68 de copii suferă de o formă de autism – una dintre cele mai des întâlnite tulburări ale copilăriei. Slaba informare, lipsa specialiştilor, influenţele prejudecăţilor, duc la întârzierea diagnosticării, respectiv la întârzierea intervenţiei terapeutice sau chiar lipsa ei din pricina lipsei fondurilor. Asociaţia Help Autism de 7 ani se implică activ în derularea de programe de conştientizare a autismului, de diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism, ajungând în 2017 la peste 480 de copii susținuți în programe de recuperare.

Noaptea Albastră a Autismului este un eveniment organizat de Asociația Help Autism și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură cu sprijinul Kaufland România.

ORGANIZATORI: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism

Partener Principal: Kaufland România

Parteneri: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Radio România, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național „George Enescu”, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Gala Societății Civile, Floria.ro, Aurel Vîrlan Photography, Bilete.ro, Poșta Română.

Parteneri Media: TVR 2, Trinitas TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Radio Clasic, Blitz Tv, Revista Tango – Marea Dragoste, Libertatea, Ziarul Metropolis, Agenția de Presă Mondenă, Gazeta de Știri, Unirea Shopping Center, Senso TV, Book Hub, Tonica.ro, Actualitatea Muzicală, reportervirtual.ro, Clubul Copiilor, B365.ro, Ceașca de Cultură, Calendar Evenimente, Autentic Promotion, Agenția de Carte, Art Out, Artline, PR Wave, 4Arte.ro, Orașul Meu, Inoras.ro, Bucureșteanul.Info, Bună dimineața București, Jurnal de București, OnlineGallery.ro, Bucharest Cultural Events, Business Woman, RoEvents, Enciclopedia Muzicală a României, Societatea Muzicală, Liternet.ro, România Pozitivă, BZI Cultural, iQads, Catchy, autentici.ro, bucuresteni.ro.