Marea Britanie a înaintat notificarea oficială, semnată de premierul Theresa May, privind decizia de a ieşi din UE

Realizator: Simina Botar – Marea Britanie a înaintat astăzi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, notificarea oficială semnată de premierul Theresa May privind decizia de a ieşi din UE. Sir Tim Barrow, reprezentantul Marii Britanii la UE, a dus plicul care face istoria. L-a primit Donald Tusk care vine din Polonia, o ţară din estul Europei, care a luptat mult să ajungă în UE. După extinderea substanţială a UE, care continuă, de altfel, creşterea integrării şi a coeziunii, astăzi vedem şi o mişcare centrifugă. Pavel Ionescu este trimisul special al RRA la Londra. Bună seara, Pavel!

Reporter: Bună seara, Simina.

Realizator: Un moment simbolic, un moment istoric, de ce era nevoie ca el să aibă loc?

Reporter: Un moment cu adevărat istoric, cel în care după 44 de ani în UE, Marea Britanie începe demersurile pentru a părăsi structurile europene. Discursul de astăzi al premierului britanic a avut toată încărcătura aşteptată. Opoziţia nu a reuşit să-i scadă din greutate. Mulţi analişti de aici vorbesc chiar de cea mai importantă scrisoare compusă vreodată de Theresa May, cea de şase pagini semnată azi noapte şi înmânată personal de ambasadorul britanic, la Bruxelles, preşedintelui Donald Tusk, chiar cu câteva minute înainte de discursul premierului în parlament. Era singura modalitate prin care Marea Britanie să poată, în condiţiile tratatelor europene să înceapă negocierile pentru ieşire. Practic doar din acest moment experţii britanici şi cei ai Uniunii se pot aşeza la aceeaşi masă pentru a stabili circumstanţele exacte ale procesului. Europenii, din partea lor, au o serie de cerinţe destul de clare şi chiar severe dacă ţinem cont că în joc este viitorul instituţiei UE şi modul în care alte ţări comunitare vor fi descurajate să încerce un exit. Negociatorul european al Brexitului, fostul premier francez Michel Barnier menţiona un partaj precis al datoriilor, estimate pentru Marea Britanie la 60 de miliarde de euro. Uniunea vrea să le asigure drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie şi a britanicilor din Uniune şi mai ales vrea ca viitorul statut al Marii Britanii să fie clar inferior celui de membru al UE. Iată însă ce doreşte premierul Theresa May. Mai întâi la nivelul principiilor.

Theresa May: Marea Britanie părăseşte UE. Vom lua noi deciziile pe care le dorim şi vom adopta noi legile noastre. Vom prelua controlul acelor lucruri care contează atât de mult pentru noi. Am pus la punct un plan de negocieri limpede şi ambiţios. Acesta prevede un parteneriat nou şi special între Marea Britanie şi UE, un parteneriat al valorilor, un parteneriat al intereselor, un parteneriat bazat pe cooperare în domenii precum securitate şi afaceri economice. Şi de asemenea un parteneriat care va lucra atât în interesul Marii Britanii cât şi al UE şi al lumii întregi.

Realizator: Pavel, dar la ce se aşteaptă Marea Britanie şi cum vor fi negocierile?

Reporter: Premierul Theresa May dădea astăzi semne clare că nu se aşteaptă la o ieşire lină din UE, chiar fără să fi folosit termenul half Brexit, ea a zis că deşi Marea Britanie nu părăseşte Europa, căreia vrea să-i rămână un partener şi un aliat apropiat, aluzie la atuurile în domeniul de securitate de care dispune Regatul, Marea Britanie nu mizează pe o viitoare apartenenţă la piaţa comună a UE. Doamna May a spus că doreşte cooperare cu Europa, în domenii precum ştiinţa, educaţia, cercetarea, afaceri externe, combaterea criminalităţii sau terorismului şi a promis că va respecta şi drepturile europenilor care trăiesc aici în Marea Britanie şi a cerut să nu se revină la vechea graniţă cu Republica Irlanda, singura graniţă terestră a Marii Britanii cu UE pentru a nu alimenta separatismul Irlandei de Nord, Iată ce a spus doamna May.

Theresa May: Dorim să menţinem zona de liber schimb cu Republica Irlanda. În niciun caz nu trebuie să revenim la frontiera ce exista înainte de UE. Vom controla emigraţia astfel încât să putem să atragem şi pe mai departe minţile cele mai strălucite şi muncitorii cei mai pricepuţi pentru a lucra sau studia în Marea Britanie. Dar vom gestiona procesul în aşa fel încât el să servească intereselor noastre naţionale. Căutăm cât mai repede cu putinţă să garantăm drepturile cetăţenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie precum şi cele ale cetăţenilor britanici care trăiesc în alte state.

Realizator: Şi totuşi Pavel, care este miza acestei rupturi a Marii Britanii de Uniunea Europeană?

Reporter: Am vorbit deja de interesele europenilor. Marea Britanie în sine este a şasea economie a lumii şi chiar dacă este de aşteptat ca centrul financiar londonez să piardă din putere, Statele Unite au promis deja o relaţie şi mai aprofundată cu Marea Britanie după Brexit. Sunt apoi alte puteri care aşteaptă să profite din acest moment de posibilă slăbiciune, Rusia care caută orice vulnerabilitate a UE sau China în expansiunea sa pentru cucerirea de noi pieţe. Deocamdată Marea Britanie a câştigat timp. Este puţin probabil ca orice element fundamental al negocierilor să se consume până la alegerile din Franţa sau chiar din Germania de anul acesta. Termenul limită este octombrie 2018, iar rezultatul negocierilor va fi supus votului Parlamentului European şi celui britanic. Este important în perioada asta să urmărim mersul economiei britanice. Creşterea ei până acum anul acesta a fost pe locul doi după cea germană. Dar în condiţiile scăderii bruşte a lirei sterline după referendumul de anul trecut, această creştere economică s-a schimbat ca tendinţă, a plecat din partea exporturilor şi mai puţin din partea consumului, motorul obişnuit de creştere al economiei, piaţa fiind acuma afectată de neîncredere, asta cel puţin spun experţii./fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITAŢI – 29 martie