Record european de altitudine la salt cu paraşuta

Aeroclubul României, împreuna cu Federaţia Aeronautică Română, au dus la bun sfârşit proiectul de stabilire a unui record european de altitudine la salt cu paraşuta.

În dimineaţa zilei de 2 aprilie 2017, Gabriel-Dan Chiriac a efectuat un salt cu paraşuta de la altitudinea de 9703 metri, din balonul cu aer cald pilotat de Mihai Ilie şi Mugurel Conta Ionescu, depăşind astfel performanţa de 9319 metri realizată de finlandezul Timo Toivonen la data de 21 aprilie 2013.

Decolarea a avut loc în jurul orei 08.50 de la Aerodromul Sânpetru, în apropiere de Braşov, iar aterizarea în jurul orei 10.00, la aproximativ 20 de kilometri Nord-Vest, în zona localităţii Vlădeni.

Balonul cu aer cald a aterizat şi el ceva mai târziu într-o zonă relativ greu accesibilă, ceea ce a făcut ca recuperarea şi drumul înapoi către aerodrom să dureze mai multe ore.

Acest rezultat a venit după o  îndelungată perioadă de pregătiri în cadrul căreia au fost parcurse etape de calcule, verificări, achiziţionare şi uneori modificare sau chiar construire a echipamentului necesar. De asemenea, au fost efectuate salturi de acomodare, antrenament  şi verificare a echipamentelor.

Este de menţionat faptul că un astfel de zbor necesită, pe lângă o pregătire minuţioasă, condiţii meteorologice foarte restrictive, care pot fi întâlnite în numai câteva zile dintr-un an.

Mihai Ilie şi Mugurel Conta Ionescu sunt instructori de zbor şi examinatori în cadrul Aeroclubului României, ei fiind şi deţinătorii recordului naţional de altitudine pentru baloane cu aer cald (11063 metri, realizat în 25 martie 2006, zbor în cursul căruia parapantistul Marius Duţă a realizat recordul mondial de altitudine lansându-se cu de la altitudinea de 10761 metri).

Gabriel-Dan Chiriac  este paraşutist – instructor voluntar în cadrul Aeroclubului României, practică această activitate din anul 1984 şi deţine actualul record national de altitudine la salt cu paraşuta (10431 metri realizat la 12 aprilie 2015). Rezultatul respectiv, deşi superior celui actual, nu a putut fi omologat ca record european deoarece, cu puţin timp înainte, echipa Polska Stratosfera depusese la Federaţia Aeronautică Internaţională o notificare de revendicare de record pentru altitudinea de 10700 de metri. Solicitarea poloneză nu a fost validată menţinându-se astfel recordul finlandezului Toivonen, însă perioada de timp scursă până la finalizarea verificărilor a dus la depăşirea termenului în care se putea depune cererea de revendicare.

Persoană de contact: Mihai Ilie, telefon 0723 245 924.