Bilanţul exploziei de la metroul din Sankt Petersburg şi speculaţii privind atentatul

Realizator: Simina Botar – La Sankt Petersburg s-a produs astăzi o explozie la metrou. Mai târziu a fost descoperită o a doua încărcătură explozivă într-o altă staţie de metrou. Sunt multe victime pentru că explozia s-a produs într-un spaţiu închis, în vagonul de metrou. Suntem în legătură telefonică acum cu corespondentul nostru la Moscova, Alexandru Beleavschi. Câte victime sunt acum?

Reporter: Bună seara. După ultimele informaţii care au fost difuzate cu cinci minute în urmă de Comitetul Naţional Antiterorist din Rusia, şi-au pierdut viaţa în această explozie 11 persoane, 45 au fost rănite. Conform Ministerului Sănătăţii, câteva persoane se află în stare gravă şi foarte gravă. Între cei răniţi se află o tânără de 15 ani. Toţi răniţii au fost evacuaţi în scurt timp de la locul incidentului, inclusiv cu elicoptere, care au făcut o adevărată performanţă reuşind să aterizeze pe bulevard, între firele liniilor de troleibuz şi de comunicaţii. Toţi au fost transportaţi în spitale, dar despre evoluţia acestora este, în momentul de faţă, greu de spus ceva; există riscul ca numărul morţilor să crească.

Realizator: Alexandru, am urmărit şi de aici evenimentele. Mi se pare că informaţia difuzată în Rusia a fost foarte atent selectată sau cernută. Au fost foarte puţine indicii şi au fost frecvente apeluri în mass-media atenţionând oamenii să nu dea crezare zvonurilor şi informaţiilor din surse neverificate. Este o abordare nouă?

Reporter: Este o abordare tradiţională în asemenea situaţie, pentru că, de fiecare dată când se produce un asemenea incident, un atentat terorist sau un accident, apar extrem de multe zvonuri, mai ales proliferate pe reţelele de socializare. De altfel, majoritatea acestor zvonuri au apărut în reţelele de socializare, inclusiv despre alte posibile obiecte suspecte găsite în metrou sau în alte locuri. Autorităţile cel puţin în Rusia, de fiecare dată în asemenea situaţii, fac apel să nu fie crezute decât informaţiile oficiale. Ele, într-adevăr, sunt poate nu cernute, dar, în orice caz, date porţionat, pentru că fiecare din aceste informaţii trebuie să aibă confirmări oficiale. Pe de altă parte, sigur, din diverse surse vin informaţii care nu se potrivesc, nu coincid în totalitate. De pildă, numărul morţilor a variat în informaţiile difuzate de Ministerul Apărării sau de structurile de forţă, dar aici trebuie să avem în vedere că victimele au fost transportate în diferite locuri, iar informaţiile în sine au origini diferite. Deci, să spunem, s-a constatat că două din victimele transportate la spital au murit în salonul de reanimare, iar informaţiile anterioare vorbeau de numărul morţilor constatat la faţa locului. Oricum, ancheta continuă şi aceste informaţii vor fi actualizate pe măsura trecerii timpului.

Realizator: S-au făcut speculaţii că există o legătură între atentat şi faptul că preşedintele Putin se află astăzi, la Petersburg, poate pentru a atrage mai multă atenţie?

Reporter: Nu este foarte clar. De regulă, deplasările preşedintelui Putin sunt anunţate în ultimul moment; aceasta a fost anunţată de ieri. El nu s-a aflat propriu-zis la Petersburg, s-a aflat la Strelna, în reşedinţa sa de lângă Sankt Petersburg – în orice caz, nu este o distanţă foarte mare -, iar purtătorul său de cuvânt a dezminţit ca „prostii” informaţiile că Putin ar fi urmat să treacă pe lângă staţia de metrou Sennaya Ploshchad, unde a ajuns trenul, cum s-a speculat. Pe de altă parte, sigur că, din punct de vedere al semnificaţiei politice, faptul că atentatul s-a produs în momentul în care în oraş sau în zonă s-a aflat preşedintele rus nu a putut să nu atragă atenţia presei internaţionale şi acest lucru a fost menţionat.

Realizator: Alexandru, mai am o ultimă întrebare: indiciile cunoscute nu par să arate spre un atac terorist de tip islamist, cel puţin din ceea ce ştim deocamdată, dar în prima reacţie la atac, preşedintele Rusiei a insistat că motivele pot fi din Rusia, pot proveni din Rusia, nişte arnahişti de secol XXI, dar ţintele atunci ar fi altele. Cine ar fi interesat să lovească în cetăţenii obişnuiţi acum?

Reporter: Mai întâi să precizăm că declaraţia preşedintelui rus a fost făcută la jumătate de oră după explozie. El a folosit o formulă generală în acest caz, a spus că motivele pot fi fie un accident, fie un atac… un act criminal de natură infracţională, dar nu terorist. În primul rând, a menţionat posibilitatea unui atac terorist şi a subliniat că, evident, toate ipotezele vor fi analizate şi deocamdată e prea devreme să se pronunţe definitiv. De altfel, şi Comitetul pentru Investigaţii şi alte autorităţi spun că, deşi oficial se vorbeşte despre un atentat terorist, ipotezele care se iau în calcul sunt toate; aceasta este procedura legală uzuală. În ceea ce priveşte stilul atentatului, acesta, intr-adevăr, nu seamănă cu atentatele comise de islamişti în Orientul Mijlociu, dar seamănă foarte bine cu cele comise de teroriştii ruşi din Caucazul de Nord în anii 2000, ultimul dintre acestea fiind comis în anul 2010, la Moscova, dublul atentat în care au murit peste 40 de persoane. Anterior, a fost comis un atentat tot în metroul din Moscova, cu câţiva ani înainte, în care au murit, de asemenea, 40, tot aşa, fie prin bombe plasate, fie prin terorişti sinucigaşi. acest gen de atentat în Rusia a fost înregistrat de mai multe ori, inclusiv la Volgograd, în ultimii ani, când au explodat câţiva terorişti sinucigaşi într-o gară şi într-un troleibuz. Practic, avem de-a face cu o varietate mai des întâlnită în Rusia şi care se întâlneşte la fel de des, probabil, şi în Orientul Mijlociu, dar mai puţin mediatizată. În ceea ce priveşte interesul, el nu a fost revendicat, dar experţii leagă această explozie de astăzi inclusiv de posibilitatea unei răzbunări a islamiştilor din Rusia sau CSI care au luptat în Siria.

Realizator: Alexandru Beleavschi, mulţumesc foarte mult, vom urmări în continuare acest subiect./lbadiu