Radio România aniversează majoratul… Gaudeamus Cluj-Napoca!

Gaudeamus Cluj-Napoca a ajuns în această lună la vârsta majoratului. Pentru toate zecile de mii de volume pe care am putut să le răsfoim aici, pentru miile de lansări pe care le-a găzduit, şi mai ales pentru sutele de ore de BUCURIE pe care ni le-a adus în aceşti ani, merită o sărbătoare de neuitat.
Radio România, la faţa locului reprezentat de Centrul Cultural Media şi Radio Cluj, vă invită aşadar, între 5 şi 9 aprilie în Piaţa Unirii, la un festin literar pentru toate vârstele şi gusturile, oferit de cel mai longeviv şi mai important eveniment din Transilvania, dedicat CĂRŢII: GAUDEAMUS Cluj-Napoca. În meniu: peste 60 de standuri şi mii de volume care abia aşteaptă să fie luate cu asalt de cititori, câteva zeci de evenimente – majoritatea lansări şi prezentări de carte, muzică bună şi o tombolă cu premii extrem de atractive, dedicată cumpărătorilor de carte.

Programul de vizitare este următorul: miercuri – sâmbătă între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică între orele 10.00 şi 15.00; accesul este liber, atât pentru pasionaţi, cât şi pentru cei care vor intra doar din curiozitate.

Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 5 aprilie, la ora 11.00.
Preşedintele de onoare
al ediţiei va fi poetul Ion Cristofor.


Gaudeamus Cluj-Napoca 2017, repere statistice:
peste 70 de expozanţi reuniţi în 64 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte, muzică şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezenţa editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină este garanţia pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile, cât şi din cel al diversităţii domeniilor abordate;
o suprafaţă de peste 600 mp de standuri, care egalează recordul înregistrat la ediţia precedentă;
aproape 90 de evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă.

Proiecte Radio România derulate la GAUDEAMUS Cluj-Napoca

  • Faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio Cluj, care va avea loc vineri, 7 aprilie, la ora 16.00.
  • Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 8 aprilie, la ora 10.30, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe „invitaţii de nota 10” la GAUDEAMUS Cluj-Napoca, elevi din judeţul Cluj premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Ferencz Pèter (Şcoala Gimnazială Unguraş), Ambăruş-Egyed R. Ágnes (Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Cluj-Napoca), Balázs Hanna Imola (Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”) şi Finta Klára Enikö (Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca). Premiile vor fi oferite de Dacia şi Restaurant Shanghai.
    · Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice.

Premiile GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2017 vor fi decernate duminică, 9 aprilie, începând cu ora 12.00, astfel:
· Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;
· Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului
· Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la GAUDEAMUS Cluj-Napoca;
· Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare, de către Lions Club Genesis Cluj;
· Premiile Tombolei GAUDEAMUS, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului şi care constau în sume de bani (oferite de Lions Club Genesis Cluj) şi în obiecte de mobilier (oferite de Casa Augustin).
· Premiile Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, oferite de Lions Club Genesis Cluj şi Restaurant Shanghai.

GAUDEAMUS Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi şi de impact componente ale Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Palmaresul cumulat al programului, în intervalul 1994 – 2017, însumează 97 de evenimente organizate sub brandul GAUDEAMUS, circa 9.700 de expozanţi, 2.813.000 de vizitatori şi peste 11.600 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: GAUDEAMUS  Internaţional (23 de ediţii), Caravana GAUDEAMUS (Cluj-Napoca – 18 ediţii, Craiova – 16 ediţii, Litoral  – 8 ediţii, Oradea – 3 ediţii),  GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 ediţii) şi o serie de proiecte culturale conexe.
Calendarul Programului LECTURA 2017 mai cuprinde: Oradea (10 – 14 mai), Litoral (11 – 15 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 – 24 septembrie) şi GAUDEAMUS Internaţional (22 – 26 noiembrie).

Gaudeamus Cluj-Napoca – un eveniment Radio România

Partenerii ediţiei
Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale şi Dacia
Parteneri: Lions Club Genesis Cluj, Casa Augustin, Restaurant Shanghai, Merlin’s Vitamin Aqua
Parteneri media: mediaTRUST, Cluj.com

 

 


Pentru detalii suplimentare privind această ediţie a Caravanei GAUDEAMUS Cluj-Napoca, vă rugăm să vizitaţi site-ul www.gaudeamus.ro sau să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745 109 649, e-mail connie@gaudeamus.ro)