Ziua Mondială a Supei este marcată, anual, pe 5 aprilie

Ziua Mondială a Supei este marcată, anual, în data de 5 aprilie. Prin intermediul acestei zile, Societatea Internațională de Nutriţie intenționează să atragă atenția asupra importanţei unei alimentaţii corecte. Supa este considerată în unele ţări ca primul fel de mâncare, iar în alte state ca fel principal, fiind extrem de importantă în alimentaţia noastră zilnică. Anume din acest considerent, dar şi pentru a sublinia importanţa sa pentru sănătatea omului a fost înfiinţată această zi, Ziua Mondială a Supei.

Istoria acestui aliment este una la fel de veche ca şi istoria gastronomiei, în general. Cuvântul supă provine din termenul francez «soupe», iar francezii au preluat termenul din latină «suppa», ceea ce în traducere înseamnă pâine înmuiată în fiertură de legume sau bulion. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că supa a devenit cunoscută ca preparat, în conceptul actual, fiind un preparat consumat aproape zilnic, cu cinci secole în urmă, odată cu apariţia veselei rezistente la temperaturile înalte, în procesul de preparare. De remarcat faptul că în ţările unde temperaturile sunt, de regulă, extrem de scăzute, fiind în majoritatea timpului foarte frig, supa a apărut mult mai devreme. De exemplu, în China Antică supa era preparată cu 100 de ani înaintea erei noastre. Dar noi discutăm despre supă şi nu despre o simplă fiertură de legume, prin intermediul tratării termice ale unor produse. Supa reuneşte un «set» de ingrediente, care crează un gust general şi o compoziţie şi o consistenţă aparte. Chiar dacă metodele de fierbere, tradiţiile şi reţetele supei au fost create mult mai devreme, ea a devenit extrem de cunoscută ca preparat în Europa şi în Rusia în secolul al 18-lea. Ceva mai târziu, supa a devenit cunoscută ca preparat şi în alte zone ale mapamondului. De exemplu, în Rusia preparatele lichide erau catalogate drept fierturi. Cuvântul supă a apărut în Rusia în perioada lui Petru I.
Supa este o fiertură de legume sau de carne cu legume, la care se pot adăuga tăiței, zarzavaturi, precum și mirodenii. Supa poate fi servită ca atare sau strecurată; există de asemenea și supe creme. Spre deosebire de ciorbă, supa nu este înăcrită, supa este strecurată, ea fiind şi alimentul recomandat în anumite diete. Există unele supe recunoscute geografic ca specialități naționale: minestrone (Italia), supa de ceapă (Franța), supa de vișine (Ungaria)./vdraguta

www.calend.ru – 5 aprilie