Aradul ar putea găzdui Universitatea Central-Europeană, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros

Aradul ar putea găzdui Universitatea Central-Europeană, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, dacă va fi acceptată invitaţia transmisă de primarul municipiului rectorului unităţii de învăţământ, care funcţionează din 1991 în capitala Ungariei. După schimbările legislative făcute în regim de urgenţă de Parlamentul Ungar, Universitatea Central-Europeană ar putea fi obligată să îşi încheie activitatea în Ungaria. Gheorghe Falcă a precizat astăzi că pentru început autorităţile arădene pot asigura două spaţii, cu o suprafaţă totală de aproximativ 6.000 de metri pătraţi.
Gheorghe Falcă: Aradul face parte din aceeaşi cultură central-europeană, foarte mulţi români au studiat la această universitate, şi chiar arădeni. De aceea, împreună cu consilierii am convenit să trimitem această ofertă, care vine din partea unui oraş care pune la dispoziţie în prima fază o locaţie de o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, parter plus două etaje, pentru partea educaţională şi, evident, o altă suprafaţă importantă pentru zona de cazare şi masă, lucru care va merge în sprijinul activităţilor studenţeşti.
Realizator: O ofertă similară a fost făcută recent şi de municipalitatea Oradei. Schimbările legislative promovate la Budapesta impun universităţilor străine care funcţionează pe teritoriul Ungariei să aibă un campus şi în statul de origine, iar singura unitate de învăţământ superior care nu respectă această condiţie este Universitatea Central-Europeană. Mii de oameni au protestat în mai multe rânduri la Budapesta faţă de această decizie, considerând că a fost luată din cauza rivalităţii dintre miliardarul american George Soros şi premierul ungar Viktor Orbán./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie