Comunicat de presă – Asociația BIS: Festival “25 de ore de teatru non-stop”

Anul acesta festivalul “25 de ore de teatru non-stop” va avea loc la toamnă, în septembrie.

Ediția a șaptea a festivalului “25 de ore de teatru non-stop” va avea loc la Sibiu, în 9-10 septembrie 2017.

Primele șase ediții ale festivalului s-au desfășurat primăvara, sub sloganul “Respiră.Teatru”. Acțiunea este dedicată teatrului tânăr, independent și este organizată încă de la început, din anul 2011, de Asociația Culturală BIS (BIS Teatru).

Din rațiuni obiective care țin de bugetul proiectului, în urma unor analize atente și a unor feed-back-uri diverse, echipa proiectului a hotărât să mute festivalul în toamnă, în luna septembrie. (festivalul fusese anunțat pentru week-endul 13-14 mai 2017).

Intenția organizatorilor este de a transforma această schimbare de dată calendaristică într-un avantaj și de a redimensiona proiectul. Ulterior maratonului propriu-zis din weekendul 9-10 septembrie, vor avea loc o serie de evenimente-ecou în aceeași notă estetică.

Reflection foto Cristian Bisca (29)_1Așadar ediția a șaptea va fi una complexă, dedicată teatrului independent și va fi axată cu precădere pe autorul tânăr (de text dramatic și de discurs teatral). Festivalul va găzdui cele mai bune producții de teatru independent din întreaga țară, precum și două premiere ale Companiei BIS Teatru.

“2017. Ediția a VII-a. Împlinim 7 anișori. Creștem frumos. Mergem la școală. În clasa întâi. Așa îi stă bine unui școler în mentalul colectiv, să fie tomnatec.

Copilăria festivalului nostru a fost sublimă. Cu iubire, cu inconștiență, cu pasiune, cu riscuri nebănuite. Am reușit să facem șase ediții primăvăratice de festival, șase ani la rând. Mii de oameni s-au bucurat de magia proiectului nostru. Sute de actori din țară și nu numai au urcat pe scenele festivalului nostru. În aceste șase ediții de festival am jucat teatru cam peste tot în oraș: în săli clasice, în biblioteci, în librării, în hale industriale, în localuri, în poduri, în pivnițe, în Case Monument. Șase ani la rând am întâmpinat răsăritul rostind poezie în Piața Mică, și ne-am înviorat în pijamale în Piața Mare a burgului.

Da, suntem puțin dați peste cap acum, pentru că maratonul teatral a intrat în bioritmul organismului și al sufletului nostru ca având loc primăvara. Ne e greu să acceptăm că pruncul nostru a crescut mare, ne e greu să trăim o primăvară fără de el.

Bogdan Sărătean. foto Adi BulboacăPe de altă parte, sunt convins că vom descoperi multe avantaje ale acestei schimbări. Vom redimensiona festivalul, iar în săptămâna ulterioară maratonului vom organiza evenimente-ecou seară de seară. Va fi o ediție memorabilă. La început de septembrie, publicul își dorește să revină în sălile de spectacol. Iar noi îi vom oferi producții noi ale teatrului independent, majoritatea pe texte contemporane românești. Ne vom defini ceva mai bine estetic. Iar spectatorul nostru fidel, pe care îl adorăm, este rugat să înțeleagă și să accepte schimbarea aceasta. Să vină alături de noi în al doilea weekend de septembrie. Nu vom dezamăgi, dimpotrivă. Ne înclinăm în fața lui, și în fața partenerilor care înțeleg schimbarea și care sunt alături de noi în aceste decizii.” (Bogdan Sărătean, director festival, coordonator BIS Teatru).

Activitatea festivalului și a echipei BIS Teatru poate fi urmărită pe site-ul www.respirateatru.ro

și pe paginile de facebook https://www.facebook.com/respira.teatru/ & https://www.facebook.com/BisTeatru/.

Sibiu, 6 aprilie 2017