Conferinţă la Palatul Cotroceni cu tema „Interacţiunea dintre majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”

Modul în care Puterea şi Opoziţia interacţionează într-o democraţie este tema unei conferinţe internaţionale, organizate ieri şi astăzi la Palatul Cotroceni. Reuniunea este iniţiată de Administraţia Prezidenţială şi Comisia de la Veneţia, cu sprijinul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Participă aproximativ 100 de persoane, între care mulţi specialişti în drept din mai multe ţări europene.
Reporter: Oana Bâlă – Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că într-o democraţie solidă, bazată pe alegeri libere şi corecte, nu este acceptabilă aşa-numita dictatură a minorităţii, dar nici dictatura majorităţii, care prin abuz poate afecta pluralismului şi funcţionarea societăţii, bazate pe statul de drept.
Klaus Iohannis: Sunt convins că într-o societate democratică solidă, atât majoritatea, cât şi opoziţia trebuie, în egală măsură, să acţioneze având în vedere acelaşi angajament comun şi responsabil pentru interesul public al cetăţenilor şi al societăţii.
Reporter: Democraţia nu se poate limita la regulile făcute de către majoritate, a susţinut preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.
Gianni Buquicchio: Dominaţia majorităţii este limitată de Constituţie şi de nişte legi, scopul fiind de a proteja interesele celor care temporar sunt în situaţia de a fi minoritari. Sigur, majoritatea conduce ţara în timpul mandatului său, dar nu trebuie să supună minoritatea şi are obligaţia să îi respecte pe cei care au pierdut alegerile.
Reporter: La rândul său, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, a precizat că opoziţia are dreptul de a se opune părerilor guvernului, însă recurgerea sistematică la acest boicot parlamentar privează ţara de funcţionarea puterii legislative şi poate duce la o deteriorare a climatului politic./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie