Ziua Internaţională a Romilor

Astăzi este Ziua Internaţională a Romilor. Sărbătoarea a fost proclamată la 8 aprilie 1971, la primul Congres Mondial al Romilor, iar în România este marcată din anul 2006. Cu acest prilej, Centrul Naţional de Cultură a Romilor, împreună cu mai multe organizaţii ale societăţii civile, a pregătit, pentru acest weekend, o serie de evenimente care promovează cultura şi tradiţia acestei etnii – lasări de carte, târguri de meşteşuguri, expoziţii de pictură sau spectacole. Reporterul nostru Alla Stâncaru l-a întrebat pe directorul Fundaţiei Împreună, Gelu Duminică, dacă situaţia romilor din România s-a schimbat de la căderea comunismului până astăzi.
Gelu Duminică: „A evoluat pozitiv faptul că, spre exemplu, putem să avem un cort în Piaţa Universităţii în care să ne afirmăm identitatea. Negativ sunt o mulţime de lucruri, în sensul că segregarea educaţiei, spre exemplu, s-a adâncit. Aproximativ 25% din şcolile din România sunt segregate pe criterii etnic – spune UNICEF-ul. Au stagnat, hai să zicem aşa, stereotipurile şi prejudecăţile. Însă avem motive de optimism foarte multe, pentru simplu motiv că avem o generaţie care vine cu totul şi cu totul altfel de gândire, avem o clasă de intelectuali care începe să se afirme, avem oameni care încep să ocupe spaţii puternice în zona artistică, zona politică, zonă de, hai să zicem aşa, diverse alte bresle profesionae foarte bine educate şi foarte bine poziţionate în România”.
La Bucureşti sunt, astăzi, manifestări dedicatei Zilei Romilor în Piaţa Universităţii, în Parcul Crângaşi şi la Muzeul Naţional de Artă./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 aprilie)