Legea salarizării unitare a bugetarilor va fi depusă luni la Parlament

Legea salarizării unitare a bugetarilor va fi depusă mâine la Parlament, pentru a putea fi dezbătută şi adoptată, astfel încât să intre în vigoare de la 1 iulie. Proiectul stabileşte un calendar al majorărilor pentru următorii cinci ani, iar primii care vor lua bani mai mulţi vor fi militarii şi poliţiştii, o dată cu intrarea în vigoare a legii. Pentru celelalte categorii de bugetari, salariile vor începe să crească de la 1 ianuarie anul viitor – după cum anunţa recent ministrul muncii.
Primele majorări sunt prevăzute de la 1 iulie, iar beneficiari vor fi cei din instituţiile de ordine publică şi siguranţă naţională. Raportându-ne însă la salariile în plată în acest moment, cele mai consistente majorări vor reveni medicilor.
Olguţa Vasilescu: „În data de 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele intră cu toată creşterea. Salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de nivelul decembrie 2017”.
Nu vor fi eliminate sporurile, dar se introduce condiţia ca media celor acordate într-o instituţie să nu mai depăşească 30% din anvelopa salarială. Potrivit proiectului, cel mai mare venit din sectorul public va reveni preşedintelui ţării şi va fi echivalentul a 12 salarii minime pe economie. Practic însă, raportat la valorile actuale, salariile celor mai înalţi demnitari vor scădea. Cresc în schimb cele ale parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. Premierul Sorin Grindeanu a precizat că discuţiile cu sindicatele şi cu instituţiile vizate vor continua, însă în Parlament, pentru a scurta astfel timpul de adoptare a legii.
Sorin Grindeanu: „Importanţa acestei legi şi termenul pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare şi anume, finalul trimestrului doi, ne-a condus spre a lua decizia ca în Parlament să fie înaintat acest proiect”.
În total, creşterile salariale pentru următorii cinci ani vor fi de 32 de miliarde de lei./aboboc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 aprilie)