EVENIMENTE ROMÂNEȘTI LA TUNIS

Cu ocazia sărbătorilor pascale Ambasada României în Republica Tunisiană va organiza o serie de evenimente la Tunis pentru publicul tunisian dar și pentru comunitatea românească. 
 
Astfel, misiunea diplomatică invită pe toți cei interesați la un concert susținut de doi cunoscuți violoniști români: Andreea Ciornienchi Grigoraș și Bogdan Grigoraș. Cu această ocazie vor fi interpretate piese de muzică clasică și sacră românească și din repertoriul internațional. Concertul va avea loc în seara de Înviere, sâmbătă 15 aprilie 2017, orele 18:00, la biserica Sf. Augustin din Goulette, iar intrarea este liberă. 
 
De asemenea, ambasada invită românii rezidenți în Tunisia la ”O întalnire cu diaspora”, sâmbătă 22 aprilie 2017, ora 19:00, la sediul Secției Consulare. La evenimentul organizat cu ocazia Paștelui se va servi cozonac tradițional și se vor ciocni ouă roșii. Cu această ocazie cetățenii români se vor putea întâlni cu noul ambasador agreat al României la Tunis, E.S. dl Dan Stoenescu. 
 
„Cu ocazia sarbatorilor pascale îmi face o deosebită plăcere sa le transmit românilor urări de sănătate și bunăstare. Și le reamintesc că ambasada României nu este doar o instituție de reprezentare a statului român ci și a comunității românești, un loc în care românii se pot simți ca acasă. Ambasada va avea porțile deschise întotdeauna pentru români și pentru prietenii României din Tunisia. Vom sprijini activ toate activitățile menite a coagula comunitatea și vom impulsiona inițiativele absolvenților tunisieni de studii superioare în România.”, a precizat ambasadorul Dan Stoenescu.
 
Comunitatea românească din Tunisia este de dimensiuni mici, aproximativ 350 de persoane, fiind formată în principal din cetăţene românce căsătorite cu foşti studenţi tunisieni în România, preponderent înainte de 1989, sau cetăţeni români aflaţi la lucru în Tunisia.
 
Din comunitatea românească mai fac parte şi persoane care sunt la lucru în cadrul unor companii din state membre UE, care își desfăşoară activitate în Tunisia. Printre persoanele care lucrează în Tunisia se află şi cadre universitare în domeniul muzical, care sunt angajate la Conservatoarele din Sfax şi Sousse. În domeniul sportiv, România este reprezentată de către antrenori de box şi de scrimă. 
 
Relațiile între România și Republica Tunisiană sunt excelente și există premise reale şi voinţă politică împărtăşită la nivelul guvernelor ambelor state pentru dezvoltarea în continuare a dialogului politic şi a cooperării bilaterale economice şi de afaceri în domeniile energie, petrochimie, transporturi, petrol şi gaze, agricultură, educaţie şi cultură, organizarea Comisiei Mixte Interguvernamentale, precum şi relansarea diplomaţiei parlamentare.