Lex CEU promulgat

Luni, 10 aprilie 2017, preşedintele Ungariei, Áder János a promulgat legea prin care se poate interzice funcţionarea în Ungaria a Universităţii Central Europene susţinută de miliardarul american de origine maghiară, George Soros. Opoziţia, alături de o mare parte a societăţii civile, a încercat să împiedice acest gest al înaltului demnitar.

Duminică după-amiază, peste 70.000 de persoane au demonstrat la Budapesta solicitând ca Áder să nu promulge legea. Demonstranţii au pornit de la Grădina Cetăţii, în marş până la Parlament, solicitând nepromulgarea actului normativ controversat, după care, o parte dintre aceștia s-au deplasat la sediul partidului de guvernământ Fidesz. Aici au avut loc mici ciocniri cu forţele de ordine care nu le-au permis demonstranţilor să se apropie de sediul partidului.

Potrivit portalului 444.hu  în prezent se desfăşoară negocieri intense şi avansate între George Soros şi municipalitatea din Viena pentru ca Universitatea Central Europeană să-şi schimbe sediul şi să se mute în capitala Austriei. Totodată şi capitala Lituaniei, Vilnius, precum şi două oraşe din România, Arad şi Oradea au oferit spaţiu pentru prestigiosoasa instituţ ie de învăţământ, CEU./ervin

Autor: Székely Ervin

RADOR – 11 aprilie