Publicaţia „New York Times” a primit Premiul Pulitzer pentru articole despre influenţa Rusiei în lume

Luni seară, la Universitatea Columbia din New York, instituție care administrează premiile create, prin testament, de ziaristul Joseph Pulitzer, au fost acordate 21 de premii. Este vorba de distincții din domeniul jurnalismului american, dar și de premii pentru ficțiune, istorie, dramă sau muzică. Premiile Pulitzer au fost acordate în cadrul celei de-a 101-a ediții. „The New York Times”, cu un record de 119 premii obținute până acum, își mai pune în ‘portofoliu’, anul acesta, alte trofee. Echipa redacţională a publicaţiei americane „New York Times” a primit un premiu Pulitzer la Categoria Jurnalism Internaţional pentru seria de articole despre influenţa exercitată de Rusia la nivel mondial, titrează publicaţia „New York Times”. Mai exact cotidianul „The New York Times” a fost recompensat la categoria „Jurnalism Internațional” („International Reporting”) pentru modul în care a analizat eforturile președintelui rus, Vladimir Putin, de a extinde influența Rusiei în afara țării.

În 2017, „The New York Times” a obținut Premiul Pulitzer pentru reportaj internațional, anunţă organizatorii evenimentului. Echipa redacţională „The New York Times” a primit acest premiu pentru „materialele despre tentativele preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a extinde influenţa Rusiei în străinătate, despre descoperirea metodelor folosite de acesta, printre care se numără asasinate, abuzuri comise pe internet şi folosirea „compromatului/materiale compromiţătoare, n.r.”  împotriva oponenţilor săi”, se specifică pe site-ul premiilor Pulitzer. În opinia comitetului organizatoric, aceste articole au avut un impact colosal şi o influenţă puternică asupra formării agendei zilnice ale ştirilor difuzate şi au dat tonul în reflectarea acţiunilor Moscovei. Printre aceste acţiuni se numără şi investigaţiile despe „Armata Trolilor”, spargerea serverelor Partidului Democrat din SUA, a serverului fostului consilier al preşedintelui Ucrainei, Paul Manafort, care ulterior a condus staff-ul electoral al lui Donald Trump, avantajele obţinute de Kremlin de pe urma dezvăluirilor făcute de Wikileaks, dar şi alte evenimente importante.

În total, „The New York Times” a primit în ediţia din acest an trei premii. Daniel Berehulak a primit Premiul Pulitzer pentru Feature Photography, pentru seria de fotografii despre lupta Guvernului din Filipine cu traficul de droguri, iar Christopher John Chivers a câştigat Premiul Pulitzer pentru un reportaj despre un tânăr veteran de război din Afganistan, care suferă de stres post-traumatic.

„The Hill” a menţionat că versiunea electronică a publicaţiei a anunţat despre premiul câştigat de ei cu câteva ore înainte de anunţul oficial făcut despre laureaţii Premiillor Pulitzer.

Premiile Pulitzer sunt cele mai prestigioase premii în domeniul jurnalismului şi a literaturii, muzicii şi a teatrului. Pentru a câştiga un astfel de premiu materialele trebuie să fie neapărat publicate în presa americană. „The New York Times”, alături de „Wall Street Journal” şi de „The Washington Post”, sunt lideri la capitolul celor mai multe premii Pulitzer câştigate de la înfiinţarea acetstui premiu, acordat la 21 de categorii./vdraguta/fcostea

www.interfax.ru -11 aprilie