Serbia aşteaptă în continuare sprijinul Germaniei

 La conferinţa de presă ţinută împreună cu şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că Germania a contribuit la pacea şi stabilitatea regiunii balcanice şi că aşteaptă în continuare sprijinul acestei ţări în implementarea reformelor necesare parcursului european al Serbiei. Vucic a subliniat că aşteaptă intensificarea dialogului Serbia – Germania şi a mulţumit pentru sprijinul acordat continuării dialogului cu Pristina şi menţinerii bunelor relaţii în Balcanii de Vest.
Vucic a menţionat că schimburile comerciale dintre Serbia şi Germania au ajuns la 4 miliarde de euro, din care 1,75 miliarde reprezintă exporturile Serbiei, la care au contribuit şi cele 370 de companii germane din Serbia, care au creat peste 35.000 de locuri de muncă. „Aşteptăm să colaborăm şi în viitor, în special în domeniul statului de drept, pentru a atrage un număr mai mare de investiţii germane” – a declarat Vucic, adăugând că mulţumeşte Germaniei pentru sprijinul acordat parcursului european al Serbiei şi stabilităţii regiunii.
Şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, a declarat că Serbia trebuie să continue reformele şi procesul de normalizare a relaţiilor cu Kosovo, condiţie necesară pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. „Victoria în alegeri este motiv de bucurie, dar presupune responsabilitatea de a continua reformele şi de a dezvolta relaţiile cu Kosovo, condiţie necesară pentru ca Serbia să devină membră UE” – a declarat diplomatul german. Referindu-se la protestele de la Belgrad de după alegerile prezidenţiale, şeful diplomaţiei germane a declarat că demonstraţiile sunt parte a democraţiei, dar este important să fie paşnice, iar Guvernul are responsabilitatea de a demonstra că Serbia este un stat stabil, care garantează stabilitatea întregii regiuni./rmihaj/schelaru

(www.beta.rs – 13 aprilie)