2017. április 14

A fizetésképtelenségbe sodródott  vállalatok felülvizsgálását kérte a miniszterelnök

Sorin Grindeanu miniszterelnök azt kérte a Pénzügyi- és Adóhivataltól (ANAF), hogy mielőbb készitsen egy részletes elemzést a fizetésképtelenségbe sodródott  vállalatokról. Az első negyedévben az ANAF kevesebb jövedelmet számolt el a költségvestésben, mint amennyit a pénzügyminisztérium prognosztizált. Bogdan Stan, az ANAF elnöke szerint az állami kasszába behajtott jövedelmek az első negyedévben 1,3%-al jelentettek többet az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest. Mindezek ellenére, Bogdan Stan elismerte, hogy a pénzügyminisztérium előrejelzéséhez képest az ANAF mintegy egymiliárd lejjel kevesebbet hajtott be az állami háztartásba. A miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette, hogy a ANAF-nak a következő időszakban a fizetésképtelenségre kell összpontositania. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

A határ menti torlódásoka román és a magyar hatóságok rossz kommunikációján is múltak

Carmen Dan belügyminiszter szerint a román és a magyar hatóságok nem megfelelő kommunikációja is hozzájárult ahhoz, hogy a húsvét előtti időszakban torlódások alakultak ki a két ország közötti határátkelőkön. A belügyminiszter a Csanádpalota – Nagylak határátkelőhelyen tett pénteki látogatása után nyilatkozott erről az újságíróknak. Elmondta: a román hatóságok felkészültek arra, hogy húsvét előtt az ünnepekre hazatérő vendégmunkásoknak köszönhetően ugrásszerűen megnő a forgalom a határátkelőkön, de nem mindig volt megfelelő a kommunikálás a magyar féllel. A miniszter egy olyan, két nappal ezelőtti esetről is beszámolt, amikor tíz forgalmi sáv melletti fülkében ültek román határrendészek, de csak háromban magyar határrendészek is. Hozzátette: a román fél sürgető fellépésére volt szükség ahhoz, hogy a helyzet rendeződjék, mert az átlépő személyek ellenőrzését csak közösen végezhetik. Azt is elmondta azonban, hogy két napja összehangoltan dolgoznak a román és a magyar határrendészek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Szerződést bontanak egy török céggel

Răzvan Cuc szállitásügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy felbontja a szerződést azzal a török céggel, amely megnyerte a pályázatot Bákó municiupium forgalomterelő útjának megépitésére. Bákói látogatása során a tárcavezető a helyi hatóságokkal elemezte a megyén áthaladó országúton végzett javitási- és karbantartási munkálatok stádiumát,  valamint a bákói „George Enescu” nemzetközi repülőtér irányitótoronyának működésbe való hozását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Letartóztatták Sebastian Ghiţăt Belgrádban

Péntekre virradó éjszaka a szerb fővárosban, Belgrádban, hamis személyi igazolvánnyal elfogták és letartóztatták a korrupcióval vádolt Sebastian Ghiţă üzletembert, aki ellen még tavaly elfogató parancsot adtak ki. Mint ismeretes, március 15-én előzetes letartóztatási parancsot adott ki Sebastian Ghiţă volt képviselő nevére a Prahova megyei törvényszék abban az ügyben, amelyben befolyással való üzérkedés, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanújával vizsgálódik ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. A Román Rendőrség köszönetet mondott a szerb, magyar, bolgár, görög, montenegrói, horvát, osztrák, olasz és francia intézményeknek,  amelyek alkalmazták a törvényes előirásokat, valamint a hazai, közreműködő partnereknek, hiszen e közös erőfeszitésnek köszönhetően sikerült elfogni a több mint három hónapja körözött Sebastian Ghiţăt. A román hatóságok már megkezdték a törvényes eljárásokat az üzletember kiadatásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

A három évesnél kisebb gyermekek után nem kell rezsiköltséget fizetni

A Klaus Iohannis államfő által kihirdetett törvény értelmében a három évesnél kisebb gyermekek után nem kell rezsiköltséget fizetni. A jogszabály a lakástulajdonosi társulások működéséről szóló törvényt módosítja. Mint ismert, a lakástulajdonosi társulásokban a havi közköltség kiszámolásakor mostanig figyelembe vették a háztartásokban élők számát is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Andrei Demény