2017. április 20

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hivatalos látogatást tesz Bukarestben

Hivatalos látogatáson Bukarestben tartózkodó Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke csütörtökön Sorin Grindeanu miniszterelnökkel és az igazságügyi miniszterrel találkozott. A délelőtt folyamán Frans Timmermans a román szenátus elnökével folytatott megbeszélést. Călin Popescu-Tăriceanu ez alkalommal nagyobb összefogásra szólitott e közösségi fórum szintjén.”Szerintem a népeinkkel, állapolgárainkkal szemben kötelességünk megtalálni azt a politikai megoldást, amelyek segitik az országokat abban, hogy kiegyensúlyozottan fejlődjenek, hogy megszüntessék az egyes uniós tagállamok között továbbra is létező különbségeket. Csakis igy tudunk helyt állni a jövő provokációival szemben”, hangsúlyozta Călin Popescu-Tăriceanu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

A jövő héten döntenek a 2009-es választásokat kivizsgáló bizottság létrehozásáról

A parlament vezetősége csütörtökön úgy határozott, hogy a jövő szerdán sorra kerülő plénumnak javasolni fogják a 2009-es választások lezajlását és eredményét kivizsgáló bizottság létrehozását. A bizottság létrehozását a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogatja, mig a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Egyesület (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) ellenzi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Az egykulcsos személyi jövedelemadót a családi összjövedelemre számitott 10%-os adóval helyettesithetik

Az egykulcsos személyi jövedelemadót a családi összjövedelemre számitott 10%-os adóval helyettesithetik, amennyiben elfogadják a Gazdasági Törvénykönyvet, amelyen jelenleg a pénzügyminisztérium dolgozik. A tervezet szerint az adózható jövedelmet csak azt követően állapitják meg miután a családtagok által keresett összjövedelemből levonják a kiadásokat. Az adózási mechanizmus megreformálásáról jelenleg egyeztetések folynak a pénzügyminisztériumnál. A dokumentumot elfogadása és alkalamzása előtt nyilvános vita alá bocsátják, hangsúlyozta sajtóközleményében Sorin Grindeanu miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Több mint 6.400 pedagógus vesz részt a véglegesitő vizsgán

A tanügyminisztérium közleménye szerint országszerte mintegy 6400 pedagógus teszi le ma a véglegesítő vizsgát. Az első eredményhirdetés április 25.-én lesz, majd a benyújtott óvások elbirálása után, április 30.-án nyilvánosságra hozzák a végleges eredményeket. Az átmenőjegy nyolcas.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)

Az erős szél és havazás miatt másodfokú riasztás lépett hatályba

Nagy mennyiségű csapadékra, erős szélre és havazásra figyelmeztető másodfokú riasztást helyezett hatályba csütörtökön a meteorológiai szolgálat az ország keleti részére, Moldvára, valamint a Déli és a Keleti Kárpátok egész térségére vonatkozóan. Az előrejelzés szerint péntek reggelig 50-60 milliméter csapadékra lehet számitani, a magasabban fekvő területeken főleg havas eső és hó formájában. A hegyvidéken óránként 50-65 kilométeres sebességű szél lesz hófúvással.Csütörtök reggel a Nagyvárad és Kolozsvár közötti E60-as főút forgalmát egy úttestre dőlt fa bénitotta meg. A vasúti közlekedésben három veszteglő személyszállító vonat okozott jelentős késéseket: az erős szél egy fát döntött Szentsimon és Tusnádfürdő között a sínekre, és több órát vett igénybe a fa eltávolítása. Maros megyében 12 településen 3400 háztartás maradt áram nélkül, miután a szél által kicsavart fák megrongálták a villanyvezetékeket. A Fogarasokban megnőtt a lavinaveszély. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.20)/rganciu