Consiliul European va adopta orientările pentru negocierile privind Brexitul

Săptămâna viitoare, sâmbătă, Consiliul European, în formula cu 27 de membri, va adopta orientările pentru negocierile privind Brexitul. Acestea vor defini cadrul discuţiilor şi vor stabili poziţiile şi principiile Uniunii în cadrul negocierilor. Un proiect în acest sens a fost deja prezentat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, statelor membre la 31martie.

Reporter: Carmen Gavrilă: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări că în negocieri Uniunea va acţiona în mod unitar şi îşi va apăra interesele, iar prima prioritate este să fie reduse la minimum incertitudinea şi perturbările provocate de decizia Regatului Unit în rândul cetăţenilor europeni, în mediul de afaceri şi în statele membre. În esenţă este vorba despre a ţine sub control prejudiciile. Principala preocupare enunţată în proiectul de orientări în linie şi cu interesele României este cea pentru cetăţenii din întreaga Uniune care trăiesc, lucrează şi studiază în Regatul Unit. Atât timp cât Marea Britanie rămâne în Uniune drepturile acestora sunt pe deplin protejate, însă trebuie stabilite statutul şi situaţia lor după retragere prin garanţii reciproce, executorii şi nediscriminatorii. În al doilea rând, cele 27 de state membre vor să prevină un vid juridic pentru întreprinderile europene, vid care decurge din faptul că după Brexit legislaţia Uniunii nu se mai aplică Regatului Unit. În proiectul de orientări se arată că cele 27 de state membre trebuie să se asigure că Regatul Unit respectă toate angajamentele financiare şi obligaţiile pe care şi le-a asumat în calitate de stat membru. Consiliul European consideră că este echitabil faţă de toate persoanele, comunităţile, toţi cercetătorii sau fermierii, cărora li s-au promis anumite sume de către Uniune cu tot cu Marea Britanie, să primească aceşti bani chiar dacă Regatul Unit se retrage.

Aşadar, consiliul vrea ca Marea Britanie să-şi respecte angajamentele deja formulate înainte de decizia de plecare din UE. Uniunea de 27 de state membre mai vrea să găsească soluţii creative şi flexibile ca să evite o frontieră strict controlată între Irlanda de Nord, parte din Regatul Unit, şi Irlanda care va rămâne în Uniune. Consiliul sustine că acest aspect are efect şi asupra susţinerii procesului de pace în Irlanda de Nord. Potrivit proiectului de orientări, toate aceste patru aspecte menţionate fac parte din prima fază a negocierilor, iar cele 27 de state membre şi-au propus ca numai după ce vor fi făcute suficiente progrese privind retragerea să se poată discuta cadru viitoarei relaţii dintre Marea Britanie şi Uniune. De altfel, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus ferm că nu va avea loc nicio iniţiere de negocieri paralele cu privire la toate chestiunile în acelaşi timp, după cum au sugerat voci din Regatul Unit./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 aprilie