Comisia juridică din Senat începe discuţia pe amendamentele la proiectul legii graţierii

Comisia juridică din Senat începe astăzi să discute amendamentele la proiectul legii graţierii. Scopul actului normativ este de a reduce aglomeraţia din închisorile României, dar sunt amendamente care urmăresc graţierea faptelor de corupţie sau a pedepselor de până la 10 ani de închisoare. Transmite de la Senat reporterul RRA, Amalia Bojescu:
Reporter: Senatorii jurişti şi-au propus să înceapă astăzi discuţiile pe marginea proiectului de lege şi a amendamentelor depuse atât de parlamentari, cât şi de reprezentanţii magistraţilor. Dintre amendamentele depuse de parlamentari aminti pe cele ale senatorului PSD, Şerban Nicolae, care propune graţierea persoanelor condamnate pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Un alt amendament prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de efectuat este mai mic de trei ani. Şi senatorul PMP, Traian Băsescu, a depus amendamente care privesc graţierea pedepselor cu închisoarea de până la zece ani şi reducerea la jumătate a pedepselor femeilor condamnate pentru fapte de corupţie. Şi din partea UDMR au fost depuse amendamente, senatorul Tanczos Barna propune ca pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals informatic să fie graţiate. Senatorii jurişti au la dispoziţie 15 zile să dea un raport asupra proiectului, după care documentul va intra pentru dezbatere şi vot în plen.
Realizator: Discuţiile din Comisia juridică vor avea loc în contextul în care tot astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să prezinte o decizie-pilot privind problemele sistemului penitenciar din România, care va impune şi un termen pentru remedierea neregulilor. Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a spus că Guvernul va veni cu o foaie de parcurs pentru îndeplinirea cerintelor instanţei europene./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 aprilie