Conferinţa Mondială a Jurnaţiştilor în Republica Coreea – „Ţara dimineţilor liniştite” (V)

Încetul cu încetul ne-am apropiat de ultima zi petrecută în Republica Coreea – ţara minunilor economice, tehnice, educaţionale şi culturale – la  Conferinţa Mondială a Jurnaliştilor, organizată de Asociaţia Jurnaliştilor din Coreea (JAK),  aflată la cea de a V-a sa ediţie, între 3-8 aprilie anul acesta. Întâlnirea a avut ca temă “Rolul mass-media pentru pacea lumii” şi, mai ales, cum este “transpusă” în viaţa cotidiană în Republica Coreea. Astfel, grupul de 88 de jurnalişti din 55 de ţări a asistat la numeroase conferinţe, dar a vizitat şi câteva obiective importante din diversele zone ale Republicii Coreea.

După cele 4 zile parcurse prin Seul, prin Ganneung  şi prin Pyeongchang din Provincia Gangwon (unde la anul se vor defăşura Jocurile Olimpice şi Paralimpice de Iarnă), prin Suwon din Provincia Gyeonggi-do şi apoi prin Busan, din zona sudică a Republicii Coreea, pentru ziua de 7 aprilie 2017, ne-au  mai rămas de străbătut Gwangmyeong tot din Provincia Gyeonggi-do şi apoi Incheon.

Foto 1 grup

Gwangmyeong

Vă reamintesc că Provincia Gangwon-do este situată în partea de nord-est a Republicii Coreea, traversată de Munţii Taebaek, care se desfăşoară de-a lungul litoralului mării.  Gangwon-do cuprinde pe teritoriul său şapte oraşe printre care se numără Gwangmyeong  şi 11 districte rurale, dintre care Pyeongchang a fost ales pentru a găzdui Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2018.

Oraşul Gwangmyeong este caracterizat prin trei simboluri: prin arborele ginkgobiloba sau arborele pagodelor cu efecte terapeutice miraculoase, printr-o minunată şi parfumată floare –  trandafirul  şi  printr-o interesantă pasăre – coţofana coreană.

Tot de la mijlocul secolului XX, s-a dezvoltat şi acest oraş, devenind un reper în ceea ce piaţa imobiliară şi infrastructura, în cele 18 puncte administrative (printre care se numără Gwangmyeong Dong, Cheolsan Dong , Ha-an Dong, Soha Dong şi Hak-on dong).  Cu alte cuvinte,  Gwangmyeong  este rezultatul aşa-numitului “model creativ economic” , un spaţiu în care tot timpul se întâmplă lucruri noi care urmăresc sloganul “strălucirea luminii”!

În acest context, se înscrie şi Peştera Gwangmyeong, considerată punctul  de plecare în evoluţia industriei din Republica Coreea şi, totodată, un sit istoric din perioada ocupaţiei japoneze. De fapt, a fost o mină din care timp de 60 de ani, din 1912, au fost extrase metale precum aurul, argintul, bronzul şi zincul. Din 1972 şi până în 2011 a fost restaurată. Lângă peşteră au fost înfiinţate şi două edificii culturale: un centru de artă şi un muzeu de istorie modernă. Un model unic în Republica Coreea!

Poza 2 Pestera

Incheon       

Poza 3 Incheon

Dacă în Europa spunem că toate drumurile duc la …Roma, aici, în Republica Coreea toate drumurile – fie terestre, fie aeriene, fie maritime – duc la…Incheon!

Este aşa-numita zonă a “râului binevoitor” aflată în partea de Nord-vest a Republicii Coreea, iar după Seul şi Busan este cea de a treia citadelă ca importanţă.

Din 1883, Incheon a devenit locul primelor încercări. Aici, s-au inaugurat prima linie ferată, primul parc industrial, prima poştă, prima şcoală cu predare modernă.

Incheon este alcătuit din  8 districte (cum ar fi  Dong, Gyeyang, Nam,  Namdong  sau Yeonsu) şi două zone rurale (Ganghwa şi Ongjin).

Statutul zonei va crește, pe măsură ce în Incheon se dezvoltă diverse proiecte naționale, cu accent pe segmentul imobiliar şi pe cele două mari tipuri de transport: maritim – cu un port imens (al doilea ca importanţă după cel din Busan) și aerian (cel mai mare şi calitativ aeroport internațional).

poza 4 Port Incheon

Deasemenea, Incheon este locul unde se organizează nenumărate evenimente, cum ar fi Bienala Artiștilor  din 2004, Incheon Global Fair & Festival în 2009, ( pe parcursul a 80 de zile între 7 august și 25 octombrie, la care au asistat reprezentanţi a numeroase instituții și corporații globale), o reuniune a miniștrilor de finanțe ai G20 în 2010, cea de a treia ediţie a Congresului  Global al Organizației Națiunilor Unite în  2011 sau Jocurile asiatice în 2014.

Alte puncte de atracţie sunt:  Bupyeong , Guwol-dong,  Chinatown lângă Parcul Libertăţii sau templul Jeondeungsa, cel mai vechi din Republica Coreea localizat în Insula Ganghwa.

Incheon este şi locul unde s-au filmat cele mai multe din k-dramele care au cucerit publicul de pretutindeni: “My dear from the Star”, “Descendants of the Sun”, “Operation Chromite” şi “Goblin”!

Zona economică liberă a Coreei-Incheon (IFEZ)

Poza 4 IFEZ

Incheon este cunoscut ca inima regiunii industriale a Republicii Coreea. Aici, au fost construite mai multe complexe industriale  (Bupyeong, Juan şi  Namdong), iar în 2003 s-a desemnat oficial Zona economică liberă Incheon (IFEZ), formată din trei regiuni Songdo, Cheongna și insula Yeongjong. Este prima de acest fel din spaţiul sud-coreean şi a fost iniţiată cu scopul de a creşte cifra de afaceri internaţională, dar şi pentru a transforma conceptul de agrement şi turism.

Zonă economică liberă din Incheon (IFEZ) este alcătuită dintr-un cartier destinat afacerilor, dar şi locuinţelor, dotat cu transport aerian și maritim, cu un complex logistic, un centru de afaceri internațional, servicii, reședințe, școli și spitale, precum și centre comerciale și de divertisment.

Ca parte a acestei zone, în plină construcţie,  este aşa-numitul  Songdo International City, cu cea mai înaltă clădire din Coreea, Turnul de Comerț din Asia de Nord, cu turnurile sale gemene 151 Incheon, dar şi cu nenumărate restaurante cu specific coreean şi japonez  (Kyungbokung, Nagoya, Sapporo).

Poza 5 IFEZ 2

Aeroportul Internaţional Incheon

A fost deschis în 2001 pentru a înlocui aeroportul internațional Gimpo, care acum servește mai mult pentru destinații interne și zboruri de transfer către mai multe zone metropolitane din Asia de Est, inclusiv Tokyo, Osaka, Beijing, Shanghai și Taipei. Aeroportul Internațional Incheon este situat la vest de centrul orașului Incheon, pe un teren artificial creat între Yeongjong și insulele Yongyu şi a devenit unul dintre cele mai importante din partea de Nord-Est a Asiei.

Timp de 11 ani, din 2005, deţine un record fiind evaluat ca cel mai bun aeroport din lume de către Consiliul Aeroporturilor Internaționale. De asemenea, este considerat cel mai curat aeroport din lume și cel mai bun aeroport de tranzit internațional . Şi aşa este! Te uimeşte prin mărimea sa (are 76 de porţi), dar mai ales prin serviciile oferite: teren de golf, spa, camere de dormit private, patinoar, cazino, grădini interioare și un muzeu de cultură coreeană.

Poza 6 Aeroport

 Concluzii

Republica Coreea este un exemplu de ceea ce înseamnă dragostea şi respectul pentru ţară, pentru istorie şi strămoşi, pentru muncă, pentru educaţie şi pentru cultură. Deasemenea, Republica Coreea este un exemplu de ceea ce înseamnă să ai parte de Pace, o stare pentru care în acel colţ de lume se fac toate eforturile posibile să existe! Este o stare care m-au făcut să mă gândesc la spusele Sfântului Ioan Gură de Aur: “Dacă nu este pace, toate celelalte sunt de prisos!”

Mulţumesc pentru această experienţă unică Ambasadei Republicii Coreea din Bucureşti, Asociaţiei Jurnaliştilor din Coreea (JAK), reprezentaţilor  organizaţiilor  “Korea Tourism” şi “Busan Toursim”,   dar şi oficialităţilor guvernului coreean, care ne-au primit cu căldură şi care au reuşit să-şi promoveze părţile frumoase ale ţării lor (primarii oraşelor Gangneung, Suwon, Busan, Gwangmyeong şi Incheon, guvernatorii şi vice-guvernatorii provinciilor Gangwon şi Gyeonggi).

Poza 7 grup final