Serbia a trimis Franţei o notă de protest după eliberarea lui Ramush Haradinaj

Prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat joi că Franței, a cărei instanță l-a achitat pe fostul comandant al UCK (Armata de Eliberare a Kosovo – n.r.), Ramush Haradinaj, i se va adresa cea mai vehementă notă de protest și că ambasadorul sârb la Paris va fi chemat urgent la Belgrad pentru consultări. La conferința de presă care a avut loc după reuniunea extraordinară a Guvernului Serbiei, Vucic a spus că nimănui şi deci nici Franței nu i se va permite să umilească Serbia, pentru că aceasta nu este o chestiune de politică, ci este vorba despre cele mai înalte principii morale.
„Este vorba despre faptul dacă cineva îi va proteja pe criminali sau nu; dacă o să se respecte regulile sau nu”, a afirmat Vucic, adăugând că a discutat despre această problemă cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și că în timpul zilei va avea convorbiri și cu niște ambasadori. Acesta a menţionat că Serbia nu va renunța niciodată la activitatea autorității ei de urmărire, deoarece datorează acest lucru victimelor.
„Astăzi nu a fost o mare victorie pentru albanezi, ci o mare victorie pentru criminali. A celor care au putut să facă cele mai teribile fărădelegi… Este obligația noastră față de victime să continuăm lupta lor şi nu ne vom opri și nu vom renunța”, a spus Vucic. Acesta a adăugat că mâine, și nu mai târziu de trei zile, Serbia o să trimită tuturor membrilor ONU scrisori în care vor arăta ce și cât de mult a investit în menținerea securității. Prim-ministrul sârb a reamintit că acum câteva zile a avertizat că a existat o schimbare în comportamentul albanezilor și menționarea bruscă a ideii de Albanie Mare. Vucic a prezentat informaţia că la 18 aprilie, într-o casă din Gnjilane, a avut loc o întâlnire a persoanelor pe numele cărora există mandate, respectiv s-au reunit liderii fostei OVPBM (Armate de Eliberare a Presevo, Bujanovac, Medvedje – n.r.), la care s-au analizat situația actuală și măsurile care trebuie luate. Acesta a adăugat că albanezii au schimbat conceptul după 23 decembrie la „întâlnirea importantă care a avut loc într-o țară străină” și a precizat că serviciile sârbe de securitate au intrat în posesia tuturor datelor.
Serbia a cerut Franţei extrădarea lui Haradinaj, fost lider UCK și prim-ministrul kosovar, pe care îl acuză de de crime de război comise în Kosovo în anii 1998 și 1999.
Vucic a declarat joi că există dovezi că albanezii, prin intermediul a trei oameni de afaceri ai lor, intenţionează să cumpere terenuri și fabrici în sudul Serbiei, dar că Serbia va găsi o modalitate de a-și proteja interesele. La conferința de presă, Vucic a spus că ei intenţionează să facă aceste tranzacții prin intermediul altor persoane, astfel încât să nu fie evidentă această intenţie, şi că autorităţile de la Belgrad sunt conștiente de acest plan.
Răspunzând la întrebarea dacă liderul albanezilor din sudul Serbiei, Jonuz Musliu, va fi tras la răspundere pentru declarațiile făcute cu privire la necesitatea formării unei Albanii Mari, Vucic a cerut tuturor să permită autorităților de resort să-şi facă treaba şi și-a exprimat încrederea că ele vor adopta deciziile care vor fi în interesul statului.
„Lăsaţi-ne să ne facem treaba în cel mai bun mod posibil. El (Musliu -n.n.) nu a spus singur asta şi, cu tot respectul, nu e un intelectual sau un academician. Această ideea aparţine altcuiva şi a fost memorată. Această idee a fost importată” a declarat Vucic, adăugând că Serbia va ști cum să-şi protejeze interesele și cu înțelepciune și toleranță, dar şi cu putere și determinare./ciliu/schelaru

(www.beta.rs – 28 aprilie)