2017. május 2

Tavaly több román gyermek született külföldön, mint Romániában

A tavaly több román gyermek született külföldön, mint Romániában, jelentette ki kedden Andreea Păstârnac, a határon túli románokért felelős miniszter. A romániai ifjúság napja alkalmából szervezett konferencián Andreea Păstârnac az általa vezetett szaktárca feladatairól beszélt. A tárcavezető az Eurostat adataira hivatkozva kijelentette, tavaly először fordult elő, hogy a román állampolgárságú anyák több gyermeket szültek külföldön, mint Romániában. A miniszter szerint Románia határain kívül 4,4 millió román állampolgár él. „A nagyobb uniós országokban született román gyermekek ma már nem tanulnak románul intézményes keretek között. Célunk az, hogy minél több román nyelvű könyv – legyen az digitális formában is – jusson el ezen gyermekekhez. Mi több, széles körű vitára van szükség a diaszpórában született román fiatalok támogatásáért, anyanyelvük megtanulása érdekében”, hangsúlyozta a tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

A szociáldemokraták a képviselőház és a szenátus működési szabályzatának módositását javasolták

A szociáldemokraták a képviselőház és a szenátus működési szabályzatának módositását javasolták annak érdekében, hogy egy parlamenti bizottság kivizsgálhassa egy intézmény vagy egy személy tevékenységét, párhúzamosan a biróság által kezdeményezett hasonló akcióval. Florin Iordache, a képviselőház alelnöke leszögezte: e kezdeményezés révén a Szociáldemokrata Párt (PSD) arra törekszik, hogy kötelező jellegű legyen a jelenlét a parlamenti kivizsgáló bizottság által beidézett személyek meghallgatásán.”A bűnvádi  vagy az ügyészség által végzett kivizsgálás teljesen más jellegű. Épp ezért is két különböző akcióról van szó. Ha a parlamenti kivizsgálás során  bebizonyosul, hogy bűncselekményről van szó, természetesen, az ügysészég elé terjesszük, hiszen a parlament nem végezhet ankétot”, hangsúlyozta Florin Iordache. A szociáldemokrata javaslatot kedden a parlament elé terjesztették. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Negyedszerre halasztották el a birók és az ügyészek jogállására vonatkozó törvény módositásának megvitatását

A szenátus jogi bizottsága kedden már negyedszerre halasztotta el a birók és az ügyészek jogállására vonatkozó törvény módositásának megvitatását, pontosabban a Legfelsőbb Törvényszék és az ügyészségek vezetőségében való kinevezések módszerére utaló javaslatot. A módositó javaslatot, mely szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és a  Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezető ügyészeit, valamint  Románia főügyészét a Legfelsőbb Birói Tanácsnak (CSM) kell kineveznie, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök kezdeményezte.A jogász-szenátorok elhalasztották a birók és az ügyészek jogállására vonatkozó valamennyi törvénytervezetet. A jogi bizottság azzal indokolta az elhalasztást, hogy az Igazságügyi Minisztérium nem küldte meg a parlamentnek az igazságügyi törvények módositására vonatkozó javaslat-csomagot. Következésképpen, Serban Nicolae, a bizottság elnöke, szociáldemokrata szenátor a minisztérium képviselőjétől a javaslat-csomag mielőbbi megküldését kérte. Mariana Moţ igazságügyi államtitkár megjegyezte a maga részéről, hogy a CSM javalatait most elemzik. „A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék az Igazságügyi Minisztériumnak egy másik javaslat-csomagot küldött meg, amelyet a minisztérium jelenleg elemzés alá bocsátott”, fűzte hozzá Mariana Moţ. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Az év végéig befejeződhetnek a Patriot légvédelmi rakéták beszerzésére vonatkozó viták

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete szerint az év végéig befejeződhetnek a Patriot légvédelmi rakéták Románia általi megvásárlására vonatkozó viták. Sorin Grindeanu miniszterelnök és a Román-Amerikai Üzleti Tanács küldöttsége nemrég a védelmi ipar terén kifejtett együttműködés fokozásáról és a romániai befektetésekről tárgyalt, emlitette az amerikai nagykövet. „Az USA nagy elismeréssel van Románia iránt a GDP arányos védelmi kiadások 2%-al való növeléséért, összhangban a NATO keretében tett vállalásokkal. Ez lehetőséget teremt az amerikai vállalatoknak is a védelmi téren működő román vállalatokkal való együttműködésre az új, modern felszerelések fejlesztése terén, ami hozzájárul ahhoz, hogy Románia és az Észak-Atlanti Szövetség, valamint az Egyesült Államok nagyobb fokú védelmet biztositson”, hangsúlyozta Hans Klemm nagykövet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Állami szubvencióba részesülnek a lupényi és a loneai szénbányák

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum mintegy 190 millió lej állami szubvencióba részesül a lupényi és a loneai szénbányák bezárásának megkönnyitésére, melyek működését 2028-ig hosszabitották meg. A szakszervezetek szerint az összegből az elbocsátott bányászoknak kifizetik a kompenzáló fizetéseket, de a fő cél az integrált energia-biztonsági rendszer megalapozása, tájékoztatott a román közszolgálati rádió helyi tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Rozalia Gănciulescu – RADOR