Ungaria va negocia cu UE abolirea Lex CEU

Guvernul maghiar este gata să capituleze în ceea ce priveşte alungarea din Budapesta a Universităţii Central Europene, finanţată de miliardarul american de origine maghiară, George Soros. Aşa cum RADOR v-a informat, Comisia Europeană a declanşat procedura de infrigement împotriva Ungariei pentru că prin modificarea legii învăţământului iniţiată de guvernul maghiar, s-a făcut imposibilă funcţionarea Universităţii Central Europene de la Budapesta. Partidul de guvernământ Fidesz printr-un comunicat al cărui mesaj principal a fost acela că prim-ministrul Orbán Viktor a reuşit să apere poziţia Ungariei în cadrul Partidului Popular European (al cărui membru este) a scris, printre altele, că problema Universităţii Central Europene este o problemă exclusiv juridică şi nimeni nu poate dicta condiţii Ungariei. Totuși, în plan secundar a admis că referitor la această chestiune juridică, în următoarele luni, se vor purta tratative între Comisia Europeană şi Ungaria, „iar Ungaria va adopta acele măsuri care se impun în urma înţelegerii”. În urma acestui comunicat Agenţia RADOR a transmis – citând Agenția Reuters – că Ungaria va respecta solicitările formulate de la Bruxelles şi va schimba măsurile legislative recente, catalogate ca fiind un atac la adresa libertăţii academice.

Am solicitat clarificări cabinetului prim-ministrului Orbán Viktor cu privire la o eventuală nouă modificare a legii învăţământului, care ar elimina acele condiţii impuse funcţionării CEU, condiții care evident nu pot fi îndeplinite de către instituţia menţionată. Am întrebat cine şi când va înainta legislativului aceste modificări. La aceste întrebări, nici după insistenţe nu am primit răspuns, în schimb cabinetul ne-a comunicat că „aşa cum s-a întâmplat în trecut, şi pe viitor dorim să rezolvăm procedurile de infrigement declanşate împotriva Ungariei, prin negocieri”.

Nu ar fi prima dată când Guvernul Orbán își retrage o iniţiativă legislativă în urma presiunilor UE şi ale populaţiei. Acest lucru s-a întâmplat și cu ocazia preconizatei întroduceri a unei taxe pentru folosirea internetului precum şi cu închiderea marilor magazine în zilele de duminică.

Ervin Székely, RADOR