Din nou despre huliganism şi sport

– Budapesta înainte de un nou examen –

Aşa cum v-am promis, revenim la incidentul care a avut loc în data de 15 aprilie la Budapesta cu ocazia meciului de handbal feminin disputat între echipele Ferencváros şi CSM Bucureşti, ocazie cu care, o sportivă româncă a fost agresată de către o parte dintre suporterii echipei maghiare, care scandau lozinci rasiste şi xenofobe şi aruncau pe teren diferite obiecte. Despre acest caz RADOR v-a informat la vremea respectivă.

Ne-a interesat ce s-a întâmplat după cele trei săptămâni care s-au scurs de la incident, dacă vinovaţii au fost prinşi şi traşi la răspundere. Întrucât poliţia maghiară nu a intervenit – pentru că nu li s-a solicitat intervenţia  – ne-am adresat organizatorului evenimentului, clubului sportiv Ferencvárosi Torna Club (FTC). Domnul Schleinig Ádám, referentul de presă al clubului sportiv amintit, ne-a comunicat următoarele: Despre incidentul respectiv FTC a emis un comunicat în care a respins acuzaţiile antrenorului suedez al echipei bucureştene privind atitudinea nazistă a suporterilor maghiari şi a negat că ar fi fost aruncat un pahar cu urină în jucătoarea româncă. Au cerut antrenorului echipei CSM Bucureşti, Per Johansson, prezentări de scuze. Totodată au recunoscut că „un singur spectator” a aruncat un pahar de plastic în care a fost bere la marginea terenului.

După acest comunicat – scrie domnul Schleinig – Per Johansson într-un interviu acordat unui ziar suedez, şi-a cerut scuze. Totodată ne-a comunicat că acel spectator care a aruncat paharul cu bere pe teren, la cererea serviciului de pază şi a celorlalţi suporteri a părăsit stadionul şi regretă fapta. Clubul doreşte să iniţieze cercetări în cazul lui şi condamnă cu fermitate acest comportament. FTC – club sportiv fondat în 1899 – se delimitează de orice manifestare rasistă, xenofobă sau şovină, nu tolerează, cu atât mai puţin nu încurajează astfel de manifestări – scrie referentul de presă.

Fără să contestăm bunăvoinţa clubului Ferencváros, trebuie totuşi să remarcăm câteva lucruri. FTC prezintă incidentul ca fapt al unui singur spectator, deşi după relatările presei, era vorba despre un grup, care a scandat slogane rasiste, a aruncat cu monede etc. Faţă de aceştia, clubul nu a luat nici o măsură şi nu a considerat necesară anunţarea poliţiei. Dacă clubul doreşte să sancţioneze acel spectator, care a aruncat paharul cu bere şi pe care serviciul de pază l-a condus afară din stadion, înseamnă că ştie despre cine este vorba. Dacă este aşa, ce i-a împiedicat pe conducătorii clubului ca din 15 aprilie până în 26 aprilie (când am primit răspunsul domnului Schleinig) să iniţieze cercetarea celui în cauză ? (în răspunsul primit se vorbeşte despre această măsură la timpul viitor). Fără un răspuns liniştitor la aceste întrebări, putem bănui că clubul FTC doreşte minimalizarea şi muşamalizarea acestui incident.

Ne-am adresat şi Ministerului Afacerilor Externe din România de unde am primit următorul răspuns:

„Referitor la incidentele petrecute în timpul partidei de handbal dintre FTC Budapesta și CSM București, care a avut loc pe 15 aprilie 2017 în capitala Ungariei, vă informăm că Ministerul Afacerilor Externe al României a întreprins, prin intermediul Ambasadei României la Budapesta, o serie de demersuri diplomatice în raport cu autoritățile ungare, atât la nivelul instituției omoloage, cât și al celor de resort.

Astfel, MAE a calificat manifestările respective ca fiind contrare deopotrivă spiritului de fair play şi valorilor organizațiilor internaționale din care și Ungaria face parte și care urmăresc promovarea toleranței și a respectului reciproc. Totodată, aceste valori stau și la baza relațiilor româno-ungare definite în spiritul Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara la 16 septembrie 1996, precum şi a Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.

În linie cu abordarea menționată, MAE și-a exprimat încrederea că autoritățile ungare vor acționa în consecință și vor sancționa aceste tipuri de comportament.

Totodată, în perspectiva meciurilor de handbal din Final Four, care vor avea loc la Budapesta, în perioada 5-6 mai 2017, au fost transmise așteptările autorităților române ca autoritățile ungare să adopte măsuri ferme pentru prevenirea unor manifestări similare.”

Este un răspuns diplomatic. Vom vedea mâine şi poimâine cu ocazia meciurilor de handbal amintite, dacă acest demers avut şi ecou.

RADOR (4 mai)

Autor: Székely Ervin