Revista presei internaţionale – 4 mai 2017

O lume sub semnul incertitudinilor – aceasta pare să fie imaginea oferită de presa internaţională, având vedere că, în pofida nenumăratelor contacte, liderii lumii, şi nu în ultimul rând, marile puteri, par să nu mai reuşească să se înţeleagă.
„China cere tuturor părţilor implicate în criza din Peninsula Coreeană să-şi păstreze calmul şi ‘să nu se mai irite reciproc'”, informează cotidianul britanic „The Independent”, referindu-se mai ales la schimbul dur de replici dintre SUA şi Coreea de Nord. Ziarul american „The Wall Street Journal” explică şi care ar fi motivele mai recente: „Un cetăţean american, care a fost arestat, luna trecută, în Corea de Nord, este acum anchetat, fiind acuzat că ar fi încercat să răstoarne guvernul nord-coreean”. Citând Agenţia Centrală de Presă din Coreea de Nord, acelaşi ziar informează că, potrivit acuzaţiilor, „americanul ar mai fi încercat acest lucru şi în vizitele sale anterioare”. Anunţul este reluat de altfel şi de „China Pople’s Daily” („Cotidianul Poporului Chinez”), care adaugă că „arestatul, Kim Sang-doc, ţinea cursuri de contabilitate la Universitatea din Phenian, iar anchetarea lui va fi cât se poate de atentă”.
Conflictele din Orientul Mijlociu par şi ele să se agraveze. Dintr-un ziar libanez, „Daily Star”, aflăm că „un convoi de blindate al NATO a fost ţinta unui atentat cu bombă sinucigaş semnalat la Kabul, capitala Afganistanului, iar atacul s-a soldat cu cel puţin opt morţi şi 28 de răniţi”. Iar lupta pentru supremaţie în zonă, purtată între Iran şi Arabia Saudită, nu are şanse să ia sfârşit. O publicaţie din zonă, „Middle East Eye” informează că, potrivit declaraţiilor Prinţlui Saudit al Coroanei, „dialogul ţării sale cu Iranul nu are nicio şansă, iar o eventuală luptă ar trebui să aibă loc pe teritoriul Iranului, şi nu pe cel al Arabiei Saudite”.
După întrevederea avută cu Angela Merkel la Soci, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut ieri o nouă întâlnire importantă. Tot la Soci, el s-a întâlnit cu omologul turc, Recep Tayyip Erdoğan. „La Soci, problema siriană a fost cel mai important punct al discuţiilor”, opinează ziarul turc „Sabah”, întrucât „Erdoğan a susţinut întotdeauna plecarea lui Assad”. „Paşii pe care îi vor face Ankara şi Moscova pot schimba viitorul Orientului Mijlociu”, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, citat fiind de cotidianul turc „Hürriyet”.
În Europa, Franţa este în fierbere, aşteptând cu înfrigurare cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. „Dezbaterea televizată de ieri, dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursă, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, s-a desfăşurat la cea mai înaltă tensiune”, opiniază ziarul „France-Soir”. O altă publicaţie franceză, săptămânalul „L’Express”, estimează că dezbaterea începuse încă de marţi, când înţepăturile dintre cei doi apăruseră deja”. Iar ziarul „Le Figaro” le evidenţiază defectele. În privinţa Marinei Le Pen, „inconsecvenţă, lipsă de coerenţă şi de spirit de analiză”, iar în privinţa lui Macron, „stil oratoric slab, obiective neclar definite, limbaj deseori abstract”.
În sfârşit, recent reîntoarsă de la întâlnirea de la Soci cuVladimir Putin, Angela Merkel nu are linişte. Potrivit cotidianul german „Frankfurter Allemeine Zeitung”, dna Merkel a participat la conferinţa Business 20, organizată la Berlin, unde s-a referit şi la apropiatul summit G20 programat în ţara sa, la Hamburg. Vorbind despre eveniment, Angela Merkel a părut convinsă de nereuşită, afirmând că „reuniunea va fi ca şi când ai ieşi cu pisicile la păscut – suntem 20 de ţări diferite, cu sisteme politice diferite, cu nivele diferite de dezvoltare, iar totul trebuie aprobat în unanimitate”.(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)/adanga