Dezbatere la Bucureşti pentru a marca 25 de ani de existenţă a Tratatului de cooperare şi parteneriat în Europa dintre România şi Germania

Guvernul german mizează pe faptul că executivul de la Bucureşti ia în serios semnalele trase de o mare parte a societăţii româneşti după momentul OUG 13 şi va acţiona, împreună cu Parlamentul, pentru continuarea reformelor, a declarat ieri ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth. El a participat la o dezbatere, la Bucureşti, care a marcat 25 de ani de existenţă a Tratatului de cooperare şi parteneriat în Europa dintre România şi Germania. Redactorul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă a urmărit dezbaterea la care reprezentanţii guvernului au cerut un sprijin mai consistent din partea autorităţilor de la Berlin pentru integrarea în spaţiul Schengen.
Redactor: Secretarul de stat George Ciamba a explicat că tratatul cu Germania a fost începutul unei relaţii economice care a făcut din Germania primul partener comercial cu un volum ajuns la peste 26 de miliarde de euro. În plus până acum, investitorii germani au creat în România peste trei sute de mii de locuri de muncă. În plan politic, România vrea în continuare sprijinul Germaniei pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Secretarul de stat George Ciamba: Dorim să vedem obiectivat acel paragraf din protocolul comisiei mixte, care priveşte direct faptul că comisia sprijină vizavi de autorităţile germane cauza României în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.
Redactor: Ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, a declarat că România şi Germania trebuei să lucreze împreună pentru o Europă mai socială şi mai solidară, în care principala preocupare să fie ocuparea forţei de muncă. Michael Roth a explicat că Berlinul se bazează pe Bucureşti, pentru că românii au dovedit în stradă, în această iarnă, că susţin Uniunea Europeană, valorile ei, respectarea regullor şi că România este astfel un succes în eea ce priveşte trecerea de la un regim autoritar la o societate deschisă.
Michael Roth: Guvernul federal mizează pe faptul că guvernul român ia în serios aceste semnale şi că va acţiona împreună cu parlamentul în toate etapele ulterioare în ce priveşte reforma dreptului penal şi cu privire la situaţia din penitenciare. Acest lucru arată, de asemenea, partenerilor din Uniunea Europeană că România este, ca şi până acum, dispusă să se menţină în mod consecvent şi credibil pe calea reformelor.
Redactor: Ministrul german a precizat că un angajament pentru Uniunea Europeană comună înseamnă întotdeauna şi împărtăşirea valorilor comune peste tot în Europa./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 mai